POZDRAVILI ODLUKU PARLAMENTA

CGO: Iskorak je kad Skupština poništava sopstvene neustavne zakonske odredbe

U CGO, ipak, izražavaju zabrinutost i da se radi o trenutnim političkim dogovorima, odnosno da amadmani neće imati dugoročan i stvaran efekat
589 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravio je odluku Skupštine Crne Gore o usvajanju amandmana kojima se službenicima u državnoj i lokalnoj administraciji vraćaju prava iz rada na način da im novčana potraživanja iz rada i po osnovu rada neće zastarijevati.

"Takva neustavna ograničenja su bila uvedena 2018. izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Zakona o lokalnoj samoupravi", podsjećaju iz CGO, dodavši da su 22. oktobra 2018. podnijeli Ustavnom sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredaba Zakona o državnim službenicima i namještenicima kojima se ograničavaju novčana potraživanja iz rada i po osnovu rada.

"U međuvremenu, krajem marta 2019, Vlada se izjasnila povodom ove naše inicijative ocjenjujući je neosnovanom, a suštinski stavljajući finansije ispred poštovanja jednakosti građana pred zakonom. Ipak, raduje nas činjenica što je jedna opoziciona stranka prepoznala našuinicijativukao prioritetnu temu za razmatranje i shodno istoj formulisala i predala amandmane. CGO ne ulazi u motive vladajuće koalicije koja je nakon izdatog negativnog i paušalnog Mišljenja Vlade o CGO inicijativi, kroz poslaničko djelovanje u Skupštini Crne Gore, promijenila stav i usvojila prijedlog jedne opozicione partije. Cijenimo da je dobro što su neustavne odredbe poništene, bilo da je to išlo kroz proceduru koju smo mi pokrenuli pred Ustavnim sudom ili kroz amandmane Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini", saopšteno je iz CGO.

Ovim je, kako su kazali, dokazana utemeljenost inicijative CGO-a i vraćena su ista prava koja imaju svi zapošljeni po osnovu rada i državnim službenicima i namještenicima.

U CGO, ipak, izražavaju zabrinutost i da se radi o trenutnim političkim dogovorima, odnosno da ovi amadmani neće imati dugoročan i stvaran efekat.

"Naime, po saznanjima CGO-a tekućim izmjenama i dopunama Zakona o radu se planira ograničenje prava na novčano potraživanje iz rada i po osnovu rada. Nadamo se da će i ovo zainteresovani opozicioni poslanici budno ispratiti, na isti način reagovati i da će ponovo uspjeti ubijediti vladajuću većinu da to ne učini", zaključuje se u saopštenju CGO.

Preporučujemo za Vas