Uručeni sertifikati polaznicima Demokratskih radionica

Predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, rekao je da parlament sa posebnim zadovoljstvom i odgovornošću njeguje program Demokratskih radionica „Barbara Pramer“
492 pregleda 0 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Skupštine Crne Gore
Sa svečanosti, Foto: Skupštine Crne Gore
Ažurirano: 12.06.2019. 16:55h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uručio je danas na svečanosti u Vili „Gorica“ sertifikate predstavnicima 3.214 učenika koji su tokom prethodnih devet mjeseci u crnogorskom parlamentu pohađali edukativni program Demokratske radionice „Barbara Pramer“.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Brajović je rekao da parlament sa posebnim zadovoljstvom i odgovornošću njeguje program Demokratskih radionica „Barbara Pramer“, kao i da pored svoje osnovne djelatnosti kroz brojne programe i događaje pokazuje otvorenost da učestvuje u daljoj modernizaciji društva.

"Ako demokratskim radionicama u Skupštini Crne Gore doprinesemo da pojmovi kao što su građansko društvo, poštovanje različitosti, jačanje institucija, odgovornost i vladavina prava, u budućoj svakodnevici naše djece postanu uobičajeni i podrazumijevajući - napravili smo dobar posao. Razumijevanjem tih pojmova, naše buduće generacije pripremamo za njihovu primjenu u međusobnoj komunikaciji, odnosu prema poslu i svojoj okolini. Učimo ih zašto poštovanje zakona znači poštovanje sebe i drugih ljudi, kako u svojoj zemlji tako i svuda u svijetu", kazao je predsjednik Skupštine.

Obraćajući se polaznicima demokratskih radionica, Brajović je naglasio važnost onoga što svakodnevno uče u porodici i školi, ali i važnost znanja usvojenog kroz Demokratske radionice.

"Vi ćete uskoro biti najvažniji promoteri svoje države Crne Gore, ovdje i u evropskim institucijama i vaša budućnost biće dio evropske zajednice naroda. Naš zadatak je da učinimo sve što je u našoj moći da država u kojoj živite svakim danom bude bliža Evropskoj uniji. Da Crna Gora bude sve stabilnija, jača i modernija, da bude država kojom se ponosite kao što su to činili naši preci, a danas se Crnom Gorom ponosimo mi odrasli", zaključio je Brajović, uz uvjerenje da je demokratskim radionicama u Skupštini Crne Gore učinjen korak bliže takvoj Crnoj Gori.

Danas su uručeni sertifikati za 3.214 učesnika, iz 56 osnovnih škola, sa teritorije cijele Crne Gore, iz Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ i Medrese „Mehmed Fatih“ iz Podgorice, kao i polaznicima English Access Microscolarship programa, koji su u ovom ciklusu pohađali radionice.

Na ceremoniji u Vili „Gorica“ uz prisustvo poslanika, predstavnika diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, umjetničkim programom su se predstavili učenici Osnovne škole „Njegoš“ sa Cetinja.

Demokratske radionice „Barbara Pramer” su edukativni program Skupštine Crne Gore, u okviru koga mladi stiču znanja o parlamentarnoj demokratiji, funkcionisanju parlamenta, donošenju i primjeni zakona, institucijama i vrijednostima Evropske unije, kao i ljudskim i dječijim pravima.

U programu je do sada učestvovalo 29.174 polaznika iz 123 osnovne i dvije srednje škole.

Bonus video: