Jelić: Vlada pasivnim odnosom dodatno stimuliše mlade da napuštaju Crnu Goru

"Sa evidencije nezaposlenih eliminisano je preko 20.000 studenata, kako bi se fingirala manja stopa nezaposlenosti od realne", kazao je generalni sekretar Foruma mladih SDP
769 pregleda 1 komentar(a)
Jelić, Foto: SDP
Jelić, Foto: SDP

Forum mladih Socijaldemokratske partije Crne Gore pozvao je nadležne organe da ozbiljno uzmu u obzir upozorenje NVO Euromost da može doći do značajnog odliva radno sposobnog stanovništva u toku naredne godine zbog usvajanja seta migracijskih zakona u Njemačkoj, koji dodatno olakšavaju postupak zapošljavanja stranaca u toj zemlji.

"Ističemo da smo u nekoliko navrata, kroz saopštenja i performanse upozoravali javnost na nepravdu koju ova vlast sprovodi prema mladima, dominantno studentima. Shodno članu 3 Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, nezaposlenim licem ne smatra se redovan učenik, student, zaposleni kojem miruju prava iz radnog odnosa, penzioner i poljoprivrednik upisan u registar poljoprivrednika kod nadležnog organa. Na ovaj način sa evidencije nezaposlenih eliminisano je preko 20.000 studenata, kako bi se fingirala manja stopa nezaposlenosti od realne", kazao je Stefan Jelić, generalni sekretar Foruma mladih SDP.

Sudeći po tome kako se vlast odnosi prema mladima, može se, kako je ocijenio, reći da će naša zemlja za par godina "biti zemlja penzionera, uz svo uvažavanje prema penzionerima," te da će zbog nemogućnosti da se profesionalno usavršavaju i pronađu zaposlenje, mladi sve učestalije napuštati zemlju.

"Umjesto da Vlada pronađe način da stimuliše studente i visokoškolce i osmisli kvalitetnu strategiju koja će dominantno poboljšati položaj mladih u pogledu zapošljavanja, obezbijediti subvencije i beskamatne kredite mladim preduzetnicima i nezaposlenim visokoškolcima, Vlada svojim pasivnim odnosom dodatno stimuliše mlade da napuštaju našu zemlju. Zbog toga, smatramo da je poslednji čas da se Vlada okrene mladima i spriječi učestale migracije radno sposobnog stanovništva i mladih u inostrane zemlje", kazao je Jelić.