Na Skadarskom jezeru u toku radovi uprkos preporukama međunarodnih organizacija

Ksenija Medenica iz CZIP je podsjetila da su iz Bernske konvencije u decembru prošle godine Crnoj Gori upućene preporuke da obustavi sve radove u NP Skadarsko jezero, dok ne bude izvršeno mapiranje Natura 2000 staništa
2613 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjeg performansa ispred zgrade Vlade, Foto: Luka Zeković
Sa današnjeg performansa ispred zgrade Vlade, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.06.2019. 14:23h

Uprkos preporukama međunaronih organizacija da se na Skadarskom jezeru obustave svi radovi dok ne bude završeno mapiranje Natura 2000 područja, u dijelu tog nacionalnog parka u toku su radovi na površini od oko 3.000 metara kvadratnih zelene površine.

“Prostor je potpuno devastiran zbog priprema za izgradnju”, kazala je Ksenija Medenica iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) na konferenciji koju više ekoloških organizacija i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Konferencija je, simbolično, organizovana ispred zgrade Vlade, odakle su učesnici sirenom za uzbunu pred tom zgradom ponovo pozvali nadležne na odgovornost, optužujući ih da u kontinuitetu ignorišu preporuke međunarodne zajednice kada su u pitanju zaštita rijeke ne samo Skadarskog jezera, već i rijeke Tare, Solane u Ulcinju, ali i zbog, kako su kazali, neodržive politike sa izgradnjom malih hidroelektrana.

Iz civilnog sektora su poručili da je proces uspostavljanja harmonije između zaštite prirode, prirodnih bogatstava i ispunjena ekonomskog razvoja, najveći izazov, ali i uslov koji je neophodno ispuniti ukoliko se želi postići održivi razvoj u državi.

Medenica je najnoviji slučaj izgradnje na Jezeru navela kao još jedan u moru primjera koji oslikava kako poštovanje principa načela zaštite prirode podliježe željama investitora.

“Što je razlog zašto se danas čitaju izvještaji sa međunarodnih adresa koji pozivaju na preduzimanje mjera kako bi se sanirala počinjena šteta i zaustavila devastacija”, rekla je ona.

Podsjetila je na nedavni izvještaj Uneskoa, čiji stručnjaci su u dijelu budućih razvojnih projekata izrazili zabrinutost zbog negativnog uticaja povećanog broja turista, odnosno opterećenosti mora.

“Preporuke koje su da date, tiču se postavljanja objekata na Crnom jezeru, dopunu sadržaja za turiste i izgradnju ski staza i žičare”, kazala je Medenica.

Iz Uneskoa su zabrinuti i zbog nedefinisanih granica zaštićenog područja i insistiraju na procjeni uticaja na životnu sredinu, kao i planu aktivnosti za radove na dijelu autoputa koji prolazi dijelom kanjona Tare.

“Ministarstvo održivog razvoja i turizma pozvalo je javnost da vjeruje mišljenju UNESCO-a, pa pa očekujemo da će i oni ozbiljno shvatiti preporuke koje su im date”, poručila je Medenica.

Iz Green Homea su ukazali na problem mHE i poručili da nema govora o produžavanjima i zamjenama ugovora i otvaranju novih gradilišta za male mHE, ako je Vlada u javnim obraćanjima obavijestila da je moratorijum na snazi.

Aleksandar Perović iz Ozona kazao je da investitori koji su dobili koncesije za mHE nemaju uslove da kvalitetno realizuju dobijeni posao.

“Nemaju novca i čekaju da se ostvare određene subvencije od države”, kazao je on.

Pozvao je Vladu da preispita sve što je urađeno do sada na terenu, da građane informiše o svakom pojedinačnom slučaju.

Predstavnik Građanske inicijative sa Žabljaka “Dalje nećeš moći”, Aleksandar Dragičević rekao je da je UNESCO izričit u smjernicama u kojim kaže da ne smije biti gradnje bilo kakvih novih skijališta.

“Izričiti su da nema bilo kakve infrastrukture u granicama Nacionalnog parka Durmitor”, rekao je on.

Zabrinjavajuće je, kako je dodao, i što UNESCO nije imao nikakvu informaciju o izgradnji vodovoda od Modrog jezera do Akumulacionog do ispod Savinog kuka.

Pozvao je nadležne da konsultuju javnost i lokalno stanovništvo.

“Ako ne žele da konsultuju nas, onda da postupe makar po smjernicama UNESCO-a koje su izričite da gradnje unutar NP Durmitor ne smije biti”, kazao je on.

Lazar Grdinić iz MANS-a rekao je da je izvještaj UNESCO-a potvrdio ranije navode NVO - da je teren na Tari u potpunosti devastiran.

“Krajnje je vrijeme da se prepozna odgovornost zašto je tako”, rekao je on, podsjećajući da je više NVO zbog stanja na Tari prije sedam mjeseci podnijelo krivične prijave, a da odgovor do danas nisu dobili.

Iz ekološkog pokreta Donja Bukovica, pozvali su građane da im se u petak u 9.00 sati ispred zgrade Opštine u Šavniku, pridruže na protestu za odbranu rijeke Bukovice.

Bonus video: