GRAĐANSKA ALIJANSA

Radović: Skupština da organizuje javnu raspravu o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Programski direktor Građanske alijanse je ocijenio da je potrebno analizirati sugestije, otvoriti dijalog i uključiti sve zainteresovane
947 pregleda 0 komentar(a)
Radović, Foto: Boris Pejović
Radović, Foto: Boris Pejović

Skupština Crne Gore trebalo bi da povodom Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti organizuje raspravu za stručnu javnost, vjerske zajednice i u sredinama gdje dominatno žive pripadnici raznih vjerskih zajednica, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Programski direktor te nevladine organizacije Milan Radović, rekao da su iz Vlade naveli da je javna rasprava trajala od 3. avgusta do 30. septembra 2015. godine i da su održani okrugli stolovi u Bijelom Polju, Kotoru i Podgorici.

Radović je kazao da je navedeno da su tim okruglim stolovima prisustvovali predstavnici vjerskih zajednica, nevladinih organizacija i drugih zainteresovani.

“Ovo nije tačno, jer planirane rasprave su se odnosile na tekst koji je u međuvremenu povučen i loše ocijenjen od Venecijanske komisije”, rekao je Radović agencij MINA.

Prema njegovim riječima, rasprave zbog tenzija nijesu održane niti je bilo zaključaka.

“Ozbiljna država, za ozbiljnu temu, ovo sebi ne smije da dozvoli. Potrebno je makar u ovoj fazi, da Skupstina organizuje raspravu za stručnu javnost, vjerske zajednice i u sredinama gdje dominatno žive pripadnici raznih vjerskih zajednica”, smatra Radović.

On je ocijenio da je potrebno analizirati sugestije, otvoriti dijalog i uključiti sve zainteresovane.

“Kako ovo pitanje ne bi izazivalo još dublje podjele u društvu i vodilo daljoj političkoj nestabilnosti u društvu. Ne treba žuriti jer je najava donošenja Zakona već deceniju aktuelna, tim prije što se nalazimimo i u osjetljivom političkom trenutku”, zaključio je Radović.

Preporučujemo za Vas