Zabranjeno pušenje u svim zatvorenim prostorima

"Još važnije, ne dozvoljava se pušenje u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu u kojoj se konzumiraju hrana i piće. Dakle, u djelovima kafića, barova, resotorana u kojima se služi piće ili hrana, strogo je zabranjeno pušenje”, poručio je Hrapović
38448 pregleda 83 komentar(a)
zabranjeno pušenje, Foto: Shutterstock
zabranjeno pušenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.06.2019. 22:17h

Novim predlogom zakona, koji je usvojila Vlada, u potpunosti se zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim i radnim prostorima, a ubuduće neće biti moguće plaćanje takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

O Predlogu zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda konačan sud daće poslanici Skupštine Crne Gore.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović istakao je da se Predlogom zakona strogo zabranjeno konzumiranje u bilo kom dijelu zatvorenog prostora u kome poslove između ostalog obavljaju državni i lokalni organi i službe, prostora u kome se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost, socijalna zaštita, sport i rekreakcija, trgovinska djelatnost, prozivodnja, promet i skladištenje hrane, snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

“Još važnije, ne dozvoljava se pušenje u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu u kojoj se konzumiraju hrana i piće. Dakle, u djelovima kafića, barova, resotorana u kojima se služi piće ili hrana, strogo je zabranjeno pušenje”, poručio je Hrapović.

On je kazao da usvajanjem novog zakona više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje. Hrapović je rekao da postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik odredi isključivo za pušenje, a za koji će biti jasno definisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme.

Ministar zdravlja rekao je da plaćanje mjesečne naknade za upotrebu duvanskih prozivoda u ugostiteljskim objektima, u iznosu od euro po kvadratu, nije dalo očekivane rezultate. Kazao je da je za nepunih sedam godina naplaćeno svega 2,7 miliona eura po osnovu tih taksi.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Mina Brajović saopštila je da su sve vrste duvana toksične po zdravlje, uključujući i nove, koje funkcionišu po principu zagrijavanja duvana, a koje je lansirala duvanska industrija.

Brajović je istakla da su potpisnici SZO Okvirne konvencije o kontroli upotrebe duvana iz 2018. godine usaglasili preporuke da je potrebno spriječiti iniciranje novih duvanskih prozivoda.

Ona je kazala da je Naučni komitet o upotrebi duvana, kao savjetodavno tijelo Američke agencije za hranu i ljekove, sa apsolutnom većinom glasova zaključio je da nema naučnih dokaza da se potpunim prelaskom sa cigareta na upotrebu novih duvanskih prozivoda može smanjiti rizik obolijevanja od bolesti povezanih sa pušenjem.

Bonus video: