"ADMINISTRATIVNI ODBOR JE OBESMISLIO PROCES IMENOVANJA ČLANOVA SAVJETA RTCG"

Grupa NVO: DPS protiv EU i SAD u novoj akciji zadržavanja kontrole nad RTCG

Ovo primjećuje i Evropska komisija na što ukazuje i današnji tvit šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orava, u kojem je naveo “Posljednji Izvještaj EK o Crnoj Gori poslao je jasnu poruku o značaju uklanjanja uzroka političkog miješanja u nacionalni javni servis RTCG. Ovo je pitanje za ozbiljnu zabrinutost i neophodni su odlučni koraci”
3485 pregleda 10 komentar(a)
Zgrada Javnog servisa, Foto: Savo Prelević
Zgrada Javnog servisa, Foto: Savo Prelević

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore utvrdio je Predlog liste za imenovanje Savjeta RTCG po ovlašćenim predlagačima. Predlog listeje jednoglasno podržan od strane poslanika DPS-a, čime je potvrđeno da je DPS kontrolisao ovaj proces od početka, te da na listi nema niti jednog kandidata koji nije po mjeri vladajuće partije, jer je to i postao ključni kriterijum izbora u Savjet RTCG, navodi se u saopštenju koje zajedno potpisuju, CGO, CRNVO, Institut alternativa i CEMI.

Oni podsjećaju da je Evropska komisija nedvosmisleno izrazila svoj stav u Izvještaju za Crnu Goru, navodeći da su političke intervencije u rad nacionalnog javnog servisa predmet ozbiljne zabrinutosti.

"Umjesto da to primi kao upozorenje, DPS još agilnije juriša da pokori sve institucije koje su ključne za legitimitet predstojećeg izbornog procesa, direktno ugrožavajući i dinamiku našeg putu ka EU", navodi se u saopštenju.

Oni napominju da ovo primjećuje i Evropska komisija na što ukazuje i današnji tvit šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orava, u kojem je naveo “Posljednji Izvještaj EK o Crnoj Gori poslao je jasnu poruku o značaju uklanjanja uzroka političkog miješanja u nacionalni javni servis RTCG. Ovo je pitanje za ozbiljnu zabrinutost i neophodni su odlučni koraci”.

"Taj tvit su podijelili i najviši zvaničnici Evropske komisije iz Brisela, uključujući i komesara Johanesa Hana, ali i Ambasada SAD u Crnoj Gori ukazujući da se radi o jedinstvenom stavu ključnih spoljnopolitičkih partnera Crne Gore. A upravo sa njima se DPS direktno konfrontira radi svog partijskog interesa ugrožavajući državni i javni interes", navodi se u saopštenju.

Iz NVO sektora samtraju da su svi kandidati za članove Savjeta RTCG svjesni okolnosti u kojima su se kandidovali, a svojim kandidaturama dali su legitimitet unaprijed spremnom scenariju vladajuće partije.

"Za novi mandat su se ispred NVO sektora kandidovali i Goran Sekulović, javnosti najviše poznat kao pisac prigodnih biografija predsjednika DPS-a, i Milan Radović, koji se u prošlom mandatu istakao napadima na kolege iz kritički orijentisanog dijela NVO sektora i odigrao ključnu ulogu u smjeni ranijeg rukovodstva problematizujući ugovor CGO-a i RTCG, a za što je sudskim presudama dokazano da nije nanio nikakvu štetu RTCG-u kako je on tada tvrdio", kazali su saopštenju predstavnici NVO.

U saopštenju se navodi da je u Administrativnom odboru prilikom predlaganja liste za nove/stare članove Savjeta ponovo prekršen Zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG.

"To već postaje tradicija u radu ovog tijela, čija su protivzakonita činjenja, poput prijedloga za smjenu članova Savjeta iz 2017. godine, potvrđena sudskim odlukama. Konkretno, Administrativni odbor je i ovog puta validnom ocijenio dokumentaciju NVO koje su predložile kandidata Gorana Sekulovića, a koje ne djeluju u oblasti zaštite ljudskih prava, kako to zahtijeva Zakon, te pokazao blagonaklonost prema ovom kandidatu. Zakonski kriterijumi su zanemareni za značajan broj NVO koje su predložile Sekulovića, među kojima su udruženja penzionera, folklorni ansambli, vokalno instrumentalne grupe i teatri. Značajan broj NVO iz oblasti medija koje su Radovića podržale javnost ne prepoznaje po medijskim NVO projektima u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju.

Takođe, podsjećaju iz grupe NVO, pored činjenice da je u trenutku predaje dokumentacije kandidat za člana Savjeta RTCG, Pavle Radovanović, predstavnik Privredne komore Crne Gore, bio imenovan od strane Vlade Crne Gore za člana Komisije za evropske integracije i za šefa Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 3 (Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga), Administrativni odbor je protivno članu 26 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG predložio Radovanovića za člana Savjeta RTCG.

"Čak je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ukazala na formalnu prepreku da Radovanović bude član Savjeta RTCG. Administrativni odbor nije mogao ignorisati činjenicu da u trenutku predaje dokumentacije kandidat Pavle Radovanović nije ispunjavao zakonom utvrđene uslove za imenovanje za člana Savjeta RTCG", navodi se u saopštenju.

Oni podsjećaju, da je Administrativni odbor istu grešku napravio i prilikom prethodnog postupka imenovanja članova Svjeta RTCG kada je omogućio da Slobo Pajović bude imenovan za člana ovog tijela uprkos negativnom stavu ASK-a, jer je i Pajović bio javni funkcioner u momentu podnošenja kandidature. Tada je Administrativni odbor omogućio bivšem odborniku DPS-a Pajoviću da postane član Savjeta RTCG.

"Administrativni odbor je do temelja obesmislio proces imenovanja članova Savjeta RTCG, uspostavljajući kršenje zakona i procedura kao standard u svom radu, ali i nanoseći ogromnu štetu tekućim integracionim procesima", navodi se u saopštenju koje potpisuju CGO, CRNVO, Institut alternativa i CEMI.

Preporučujemo za Vas