Penzioner nije čuo poziv, pa ostao bez pregleda

Iz Ministarstva zdravlja ističu da građani koji se ne nalaze u sistemu ne moraju potvrditi ili otkazati pregled telefonom
1951 pregleda 1 komentar(a)
Pacijenti ne moraju da potpišu Informisanu saglasnost u domovima zdravlja, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Pacijenti ne moraju da potpišu Informisanu saglasnost u domovima zdravlja, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Sedamdesetogodišnji Dragutin Rašović izgubio je pravo na pregled kod kardiologa na koji je čekao mjesecima jer nije čuo dva puta poziv automata i potvrdio da dolazi na pregled.

Rašović je “Vijestima” ispričao je da je prvog vikenda juna, u ranim jutarnjim časovima, primio poziv automata kako bi potvrdio kardiološki pregled zakazan za 6. jun, ali da zvuk mobilnog telefona nije čuo, jer ima problema sa sluhom.

“U januaru 2017. godine imao sam operaciju srca, pa idem na kontrolne preglede svaka tri ili četiri mjeseca. Osim toga, imam začepljenje aorte, a samo u 2018. godini imao sam tri operacije... Tokom vikenda vidio sam dva propuštena poziva od automata. Nakon toga, pokušavao sam da ih pozovem, ali bezuspješno”, kazao je Rašović.

On je pojasnio da je u četvrtak, 6. juna, došao na pregled u Klinički centar (KC), ali mu je rečeno da ga ljekar ne može primiti, jer nije potvrdio dolazak u zakazanom terminu.

“Kazali su mi da se nijesam javio na tri poziva. Žalio sam se zaštitniku prava pacijenata, koji je konstatovao da nijesam potvrdio da dolazim na pregled, zbog čega sam kazao da štite prava mašine, a ne pacijenata”, istakao je Rašović.

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” su odgovorili da se 10 odsto pacijenata nije snašlo u sistemu elektronskog zakazivanja pregleda. Poručili su, međutim, da građani koji se ne snalaze u novom sistemu i ne moraju da ostave broj telefona na koji će ih automat pozivati da potvrde ili otkažu pregled.

Oni su kazali da su, prilikom uvođenja sistema elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda prije godinu došli do saznanja da veliki broj građana ne dolazi na zakazane termine, prije svega u KC, zbog čega je zabilježeno 25 do 38 odsto nerealizovanih pregleda.

Podsjetili su da su uz podršku sva tri provajdera mobilne telefonije pronašli softversko rješenje koje omogućava da pacijent šestog, petog i četvrtog dana pred zakazani pregled dobije glasovnu poruku na koju odgovara pritiskom na 0, u slučaju da potvrđuje svoj dolazak na specijalistički pregled, odnosno pritiskom na broj 1, u slučaju da otkazuje.

“Nakon testne faze i prikupljenih statističkih podataka za prvih 1000 poziva došlo se do podataka prema kojima je 43 odsto pacijenata potvrdilo dolazak na zakazani pregled, pet odsto otkazalo termin, 43 odsto se nije javilo na šest dobijenih glasovnih poruka, dok se 10 odsto pacijenata nije snašlo u primjeni servisa”, odgovorili su iz resora na čijem je čelu Kenan Hrapović.

Iz Ministarstva su kazali da je njihov fokus od tog trenutka grupa od 10 odsto pacijenata koji se “nijesu snašli, a u kojoj su starije osobe koje nijesu vične primjeni novih tehnologija:

“Jedan dio njih je pozivan, i u praksi je potvrđeno da se radi o pripradnicima starije populacije”.

U Ministarstvu tvrde da su sugerisali medicinskim sestrama koje rade u timu izabranog ljekara da pacijent, koji iz bilo kojeg razloga iskaže nemogućnost koriščenja u ovog servisa, nije u obavezi da potpiše Informisanu saglasnost.

“Dakle, na ovaj način ostavljena je i mogućnost za one kategorije pacijenata koje nijesu u prilici da koriste ovaj vid potvrde, odnosno otkazivanja pregleda”, poručili su iz ministarstva. Zamjenica ministra zdravlja Vesna Miranović nedavno je najavila nove izmjene u sistemu elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda.

Kazala je da će građane kod izabranih doktora u narednom periodu čekati obilje termina za pregled, jer specijalisti u bolnicama i Kliničkom centru (KC) više neće zamračivati termine kako bi neke pacijente pregledali mimo reda.

Rekla je da će ukinuti i izdavanje uputa bez zakazanog termina, dok će za grane medicine koje zahtijevaju urgentnost biti izdvojeni posebni termini za hitne slučajeve - kod opšteg hirurga, oftalmologa, specijaliste ORL, od sedam do osam časova sa kratkim trajanjem pregleda.

Miranovićeva je pojasnila da će pacijenti, ako kod specijaliste u mjestu prebivališta čekaju na pregled duže od mjesec, imati dostupne termine u drugim bolnicama. Novina je i da će specijalistima u bolnicama i KC biti omogućeno da zakažu kontrolu, umjesto izabranih doktora, ali i pretrage neophodne za naredni pregled.

Bonus video: