Đinović: Zbog auta hoće da me stave u kolica

Beranac Milan Đinović najavio da će tužiti Upravu carina, odnosno pravnu službu njihove Područne jedinice Carinarnica Bijelo Polje, zbog, kako tvrdi, diskriminacije po više osnova
3304 pregleda 3 komentar(a)
Milan Đinović, Foto: Tufik Softić
Milan Đinović, Foto: Tufik Softić

Beranac Milan Đinović (22), najavio je da će tužiti Upravu carina, odnosno pravnu službu njihove Područne jedinice Carinarnica Bijelo Polje, zbog, kako tvrdi, diskriminacije po više osnova, a prije svega prema osobama sa invaliditetom.

On kaže da je ta služba odbila njegov zahtjev da kao invalidna osoba bude oslobođen carine na uvoz automobila, zbog čega je pretrpio i značajnu materijalnu štetu.

Osim toga, u rješenju se navodi da je “utvrđeno da vozilo nije opremljeno opremom za prevoz invalida u invalidskim kolicima”, iako on ta kolica nikada nije koristio i da vozi od svoje 18. godine.

„Povrijeđen sam prije svega kao čovjek, a onda i kao osoba sa invaliditetom od osamdeset do stotinu odsto, što se može vidjeti iz potvrde Zavoda za zapošljavanje, kao i iz moje medicinske dokumentacije“, priča Đinović.

On je rođen sa invaliditetom, završio srednje školovanje u Beranama i trenutno je student treće godine Informacionih tehnologija u Podgorici.

„Iz moje vozačke dozvole se može vidjeti da sam sa navršenih osamnaest godina položio vozački ispit na običnom automobilu, bez ikakvih pomagala. Vozim već nekoliko godina obični automobil bez problema, i sada sam uvezao noviji auto“, objašnjava Đinović.

On kaže da su mu iz Udruženja osoba sa invaliditetom Crne Gore poslali uputstva sa preciznim tumačenjima njegovih prava koja može ostvariti prilikom uvoza automobila.

„U tim zakonskim pravilima jasno piše da se posebno vozilo i posebna medicinska dokumentacija odnosi samo na osobe koje su u invalidskim kolicima, o kojima se drugi stara i koja treba drugi da vozi. Oni su meni tražili takve potvrde, i kao što se vidi iz njihovog rješenja, moj zahtev je iz tih razloga odbijen“, kaže Đinović.

On tvrdi da je u Upravi carina u Beranama i Bijelom Polju naišao na ljude koji su bili spremni da mu pomognu da ostvari svoja prava, ali da je pravna služba Carinarnice u Bijelom Polju, koja je za to nadležna, bila sasvim nespremna da izađe u susret.

„Oni su se držali nekih zastarjelih pravnih propisa. Htjeli su da im donesem potvrdu da sam ono što nisam. Da sam u invalidskim kolicima i povrijedili su me kao čovjeka. Normalno funkcionišem i radim, i normalno vozim obični auto. To što su oni tražili odnosi se na osobe koje ne mogu o sebi da se staraju“, kaže Đinović.

Đinović tvrdi da je dva puta dostavljao rješenje o invalidnosti od osamdeset do stotinu procenata.

“Dostavljao sam im medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje da se radi o donjim ekstremitetima, ja nijesam kriv što on nije medicinski stručnjak da čita latinski jezik. Taj pravnik je mene vidio, i sigurno mu je jasno da ne mogu da igram košarku, ali da mogu da vozim automobil. Ko bi mi, inače, izdao vozačku dozvolu”, kaže Đinović.

„Na kraju sam morao da odustanem, jer je moj automobil koji sam uvezao stajao zbog njih više od mjesec dana na carini. Platio sam carinu i PDV na registraciju, čega sam, takođe, trebalo da budem oslobođen“, kaže Đinović.

Njemu su iz Udruženja osoba sa invalididtetom Crne Gore već dodijelili advokata, koji će najprije pokrenuti postupak za ukidanje rješenja bjelopoljske Carinarnice, a zatim tužiti za povredu prava i nadoknadu materijalne štete koju je pretrpio.

Đinović, uprkos očiglednom invaliditetu, ne samo da vozi bez problema, već se uspješno bavi i sportom. On je prije dvije godine Beranama i Crnoj Gori sa MOSI za invalide u Pljevljima donio zlatnu medalju u streljaštvu vazdušnom puškom.

U Beranama je poznat i po tome što je pokrenuo niz humanitarnih akcija za prikupljanje pomoći osobama kojima je potrebno liječenje.

„Ja ću ubrzo završiti fakultet, i nadam se da ću se zaposliti u struci. Želim da radim i živim kao i svi drugi ljudi. Automobil je moja potreba i vozim već četiri godine. Sada bi Uprava carina da me napravi invalidom u kolicima, da bi mi kao učinili i omogućili da uvezem specijalno vozilo. To u zakonu ne piše i neka oni malo bolje pogledaju. Ionako će im trebati kada se suoče sa tužbama i mojim advokatom“, kazao je Đinović.

Carinarnica: Nije dostavio dokaz o stepenu invalidnosti

U rješenju o odbijanju zahtjeva za oslobađanje od carine, sa datumom 3. jun ove godine, zavedeno pod brojem 13/1 broj UP /1- 08/7-19, u koji su “Vijesti” imale uvid, između ostalog se navodi da “podnosilac nije dostavio dokaz o stepenu invalidnosti a što je predviđeno čl. 19 st. 1 tačka 39 Zakona o izmjenama i dopunama Carinskog zakona...gdje je propisano da automobil koji u svhu lične upotrebe uvoze lica sa invaliditetom sa 100 odsto tjelesnog oštećenja ili najmanje 80 odsto tjelesnog oštećenja organa za kretanje”.

“Podnosilac ima rješenje...o invalidnosti i ima status lica sa invaliditetom, ali iz kojeg se ne može utvrditi o kakvoj invalidnosti se radi i da li se odnosi na oštećenje organa za kretanje. Pregledom vozila je utvrđeno da nije opremljeno opremom za prevoz invalida u invalidskim kolicima te iz tih razloga je valjalo zahtjev odbiti kao neosnovan”, piše u rješenju Carinarnice Bijelo Polje.

Bonus video: