Šofranac: Zajedničkim djelovanjem do broja i adekvatne podrške starijima koji trpe nasilje

„Brojni faktori doprinose tome da su stariji vrlo često pod rizikom od nasilja, a samo neki od njih su: siromaštvo, socijalna isključenost, narušeno fizičko i mentalno zdravlje, funkcionalna zavisnost, pol, godine, pripadnost manjinskim grupama, istorija nasilja u porodici i mnogi drugi“, navela je Šofranac
547 pregleda 0 komentar(a)
Šofranac, Foto: Filip Filipović/PR Centar
Šofranac, Foto: Filip Filipović/PR Centar

U Crnoj Gori se još uvijek rijetko govori o nasilju nad starijima, a relevatne institucije i organizacije trebalo bi zajednički da djeluju, kako bi se došlo do realnih podataka o broju onih koji trpe nasilje, pružila im se podrška i spriječio tragičan ishod.

To je, u intervjuu za PR Centar, ocijenila projekt koordinatorka Crvenog krsta Crne Gore (CKCG), Jelena Šofranac povodom 15. juna Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, koji ta organizacija obilježava brojnim aktivnostima, koje će biti realizovane u opštinskim organizacijama CKCG.

„Crna Gora spada u red zemalja koje ubrzano stare, a posljednje istraživanje Crvenog krsta (“Položaj starijih osoba u Crnoj Gori i njihovo zadovoljstvo postojećim uslugama podrške”, 2018) pokazuje da se stariji danas suočavaju sa brojnim izazovima, od kojih se izdvajaju: siromaštvo, usamljenost, nedostatak brige, loše zdravstveno stanje itd“, kazala je Šofranac.

Prema njenim riječima, to ukazuje na potrebu kreiranja dodatnih servisa podrške, namijenjenih prvenstveno starijima koji žive sami, u lošim uslovima.

Šofranac je pojasnila da demografsko starenje svuda u svijetu povećava rizik od diskriminacije na osnovu godina, nasilja nad starijima i rizik od ugrožavanja ljudskih prava.

„Brojni faktori doprinose tome da su stariji vrlo često pod rizikom od nasilja, a samo neki od njih su: siromaštvo, socijalna isključenost, narušeno fizičko i mentalno zdravlje, funkcionalna zavisnost, pol, godine, pripadnost manjinskim grupama, istorija nasilja u porodici i mnogi drugi“, navela je Šofranac.

Ona je kazala da je važno istaći i uticaj društva i njihovog uvjerenja da su stariji teret, kako u ekonomskom smislu, tako i onom koji podrazumijeva brigu o njima.

„Pored toga, često je mišljenje da nakon odlaska u penziju osoba više ne može da doprinese zajednici, pa se smatra manje vrijednom. Informacije sa terena govore u prilog tome da se nasilje najčešće dešava u porodici, ali je važno istaći da se ono može dešavati i u institucijama i na ulici“, rekla je Šofranac.

Ona je ocijenila da se u Crnoj Gori još uvijek rijetko govori o pojavi nasilja nad starijim osobama.

„Najprije zbog nedostatka informacija o broju onih koji trpe neki oblik nasilja, bilo da se radi o fizičkom, psihičkom, seksualnom, finansijskom ili zanemarivanju. Nedostatak informacija je najčešće posljedica toga što se nasilje ne prijavljuje i/ili ne doživi epilog kakav bi trebao biti“, kazala je Šofranac.

Kako je pojasnila, nasilje se ne prijavljuje najčešće zbog straha, sramote, nedostatka podrške, odbacivanja okoline, ali i nepovjerenja.

„Nasilje ugrožava fizičko i psihičko stanje, dostojanstvo, kvalitet života i sam život (ishod može biti i smrt), može dovesti do pojave bolesti kao posljedice dugotrajnog stresa, ali i do brojnih poteškoća na psihičkom planu, kao što su: strah, napetost, stid, krivica, depresija, napadi panike, poremećaji spavanja, poremećaji ishrane, agresivnost, pokušaj suicida...“, rekla je Šofranac.

Ona je kazala da CKCG, kao organizacija koja dugi niz godina u kontinuitetu brine o starijima, koristi ovaj datum kao povod da skrene pažnju javnosti na problem nasilja nad starijima, fokusirajući se na, kako je navela, tri značajna segmenta suzbijanja ove pojave - informisanje starijih o problemu nasilja, međusektorska saradnja i podizanje svijesti šire javnosti o prisustvu nasilja nad starijima.

„Opštinske organizacije Crvenog krsta (Bar, Budva, Berane, Nikšić i Plav), u periodu od 11. do 15. juna, organizuju predavanja za starije na temu “Prevencija nasilja nad starijima”, sa ciljem informisanja starijih o samoj pojavi nasilja, različitim oblicima, posljedicama, pravima starijih i sistemu podrške“, navela je Šofranac.

Drugi važan segment djelovanja je, kako je kazala, unapređenje saradnje sa relevantnim institucijama na lokalnom nivou, kako bi se problem sagledao iz različitih perspektiva i razmijenila saznanja o pojavi istog među starijima na lokalnom nivou.

„Tako će prezentacijama prisustvovati i ljekari, psiholozi, predstavnici centara za socijalni rad, kao i organizacije civilnog društva. Treći segment aktivnosti će se odnositi na podizanje svijesti šire javnosti o postojanju nasilja nad starijima, pa će tako volonteri Crvenog krsta, u svojim opštinama, dijeliti informativni materijal o pravima starijih“, rekla je Šofranac.

Kako je istakla, u sklopu aktivnosti povodom obilježavanja 15. juna, Opštinska organizacija Crvenog krsta Nikšić otvara Klub za starija lica, koji će u narednom periodu biti mjesto za boravak, druženje i edukaciju, kako starijih, tako i mlađih generacija.

„Crveni krst Crne Gore apeluje na poštovanje prava starijih osoba koja se odnose na dostojanstvo i sigurnost svakog čovjeka. Takođe, ukazuje na značaj zajedničkog djelovanja svih relevantnih institucija i organizacija kako bi se došlo do realnih podataka o broju starijih koji trpe neki vid nasilja, pružila podrška onima kojima je potrebna i spriječio tragičan ishod“, zaključila je Šofranac.

Bonus video: