Podgorica: Malo zainteresovanih za legalizaciju kuća

Procedura za legalizaciju je i pored toga što većina opština nije usvojila Odluku počela je 16. oktobra prošle godine, a rok koji vlasnici imaju da podnesu zahtjev za legalizaciju ističe 15. jula i neće biti produžen
69 pregleda 9 komentar(a)
Mještani Park šume Zagorič, Foto: Zoran Đurić
Mještani Park šume Zagorič, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.03.2018. 21:16h

Interesovanje vlasnika nelegalnih kuća na teritoriji Glavnog grada da pokrenu proces legalizacije je veoma malo, a i oni koji su podnijeli zahtjev to ne mogu da urade, jer Skupština Glavnog grada još nije usvojila Odluku kojom se definišu cijene naknade.

Prema zakonu, svaka lokalna samouprava treba da usvoji Odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte i da dobije saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma na predlog.

Procedura za legalizaciju je i pored toga što većina opština nije usvojila Odluku počela je 16. oktobra prošle godine, a rok koji vlasnici imaju da podnesu zahtjev za legalizaciju ističe 15. jula i neće biti produžen.

Rasprava o Odluci, kojom su određene cijene po zonama za nelegalne objekte u Podgorici, završena je još u decembru, ali će se taj dokument tek sjutra naći na dnevnom redu Skupštine Glavnog grada.

U Podgorici je do sada zahtjev za legalizaciju podnijelo stotinak građana, a prema zvaničnim podacima iz katastra ima od 15 do 16 hiljada nelegalnih objekata. Brojni sugrađani te primjedbe su iznijeli na javnoj raspravi, ali iz

Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine nijesu ih usvojili.Prema nacrtu, u zavisnosti od zone, komunalije iznose od 48 do 141 euro po kvadratu.

Bonus video: