Kusovac: Ko radi taj i griješi

Titivatski opštinari nastaviće da grade i tokom turističke sezone
2401 pregleda 0 komentar(a)
Sa presa: Siniša Kusovac, Foto: Siniša Luković
Sa presa: Siniša Kusovac, Foto: Siniša Luković

Iako 1.jula u Tivtu stupa na snagu i traje do 15.septembra sezonska zabrana izvođenja građevinksih radova zbog špica turističkem sezone, Opština Tivat namjerava da aktivnim zadrži više svojih gradiilišta javnih objekata.

Tako će se tokom ljeta nastaviti radovi na izgradnji Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama na Seljanovu, kako bi taj objekat bio spreman za useljenje na jesen, a u posao će se uvesti i izvođači radova na izbgradnji lungo mare pješake szate na Belanima, odnosno kompleksa sportskih terena u Donjoj Lastvi jer će Opština za dva dana raspisati ponovne tendere za te poslove zato što na prvima nije bilo formalno ispravnih ponuda zainteresovanih izvođača. Tokom sezonme radiće se i na postabvljenu nove turističke signalizacije na području cijele Opštine.

„Do 23.- 24.juna mora biti završena aktuelna druga faza rekonstrukcije trotoara u centru grada, 21.juna zvanilno ćemo koncertom ozbijne muzike, otvoriti detaljno rekonstruisanu i obnovljenu veliku dvoranu Centra za kulturu, a do kraja mjeseca biće gotova i izgradnja druge faze MR1 pristupne saobraćajnice za Lušticu Bay, a koju ćemo zvanično svečano otvoriti 13.jula.“- nabrojio je gradonačelnik dr Siniša Kusovac (DPS). On je na konferenciji za novinare govorio o realizaciji kapitalnog budžeta Opštine, ocijenivš razumljivim da je tokom prvog kvartala realizovano samo 5,59% od za cijelu 2109. planiranih 12,74 miliona eura izdataka za gradnju novih i rekonstrukciju postojećih javnih objekata u Tivtu.

„Tokom prva tri mjeseca godine nepovoljni su vremenski uslovi za radove, a već sada je realizacija kapitalnog budžeta 19%. Do kraja trećeg kvartala taj procenat će biti mnogo veći, a računamo da ćemo godinu završiti sa realizacijom kapitalnog budžeta između 65 i 70%.“-kazao je Kusovac. On je najavio da će do 1.avgusta biti gotova projektna dokumentacija za gradnju tri kružna toka i proširenje Jadranske magistrale kroz Tivat u bulevar, a nakon ljeta slijedi i nastavak gradnje lungo mare šetališta u Krašićima.

„Sigurno sredinom ili krajem septembra ili najkasnije u oktobru počinjemo da gradimo kružne tokove i buklevar.“- čvrsto je obećao gradonačelnik. On i Slobodan Gredo iz opštinske Direkcije za investicije, komplikovanim i dugotrajnim procedurama javnih nabavki, odnosno lošim vremenskim prilikama proteklih mjeseci, opravdali su kašnjenje radova na rekonstrukciji trotoara u centru grada zbog čega je Tivat još uvijek prekopan, iako je pun turista koji se zbog toga žale. Gredo je negirao da su novi trotoari uži od dosadašnjih iako slika na terenu ukazuje drugačije jer je novi ivičnjaci „ne dohvatraju“ do kraja novog asfaltnog zastora kojim je „Bemax“, prije gradnje trotoara, već presvukao ulice u centru grada. Iako se ispostavilo da su mediji koji su pisali o tome bili u pravu, Kusovac i Gredo nisu kazali ko je konkretno u Opštini kriv zašto se prije dva mjeseca počelo sa radovima na produbljivanju marine Klaimnaj, a da oni nisu bili ni administrativno, ni pravno ni fizički prethodno dobro pripremljeni.

„Za taj posao smo na vrijeme dobili saglasnost Morskog Dobra i lokalna uprava je smatrala da je to dovoljno. Postojala je naša dobra namjera da se sredi Kalimanj, ali se ispostavilo da sada na te radove saglasnost treba da da Agencija za zaštitu životne sredine da bi oni bili nastavljeni. Čekamo na to i sigurno je da izvođaču radova, firmi „Iva-Put“ nećemo za to kao investitor plaćati penale.“- kazao je Kusovac koji je priznao i da o postavljanju plutajućeg cjevovoda dugačkog nekoliko stotina metara u moru pred Kalimanjem a kojim se ispumpava mulj i nanosi pijeska iz podmorja gradske lučice, nisu na vrijeme upoznali Upravu pomorske sigurnosti, niti je ta preopreka na vodi, bila adekvatno obilježena i oglašena pomorcima „jer nismo znali da izvođač ima takvu zakonsku obavezu“. Kusovac je kazao i da radovi na iskopavanju 40.000 kubika nanosa mulja iz Kalimanja i njegovom transportu na udaljenost ne manju od kilometra od obale i odlaganju na dubinu mora ne manju od 10 metara, „po zakonu nisu građevinksi radovi“, i prekorio one koji zbog neozbiljnog odvijanja posla sa Kalimanjem prozivaju lokalnu upravu.

„Od ovoliko projekata koje nsmo u kratko vrijeme započeli, ako na nekom i postoje određeni nenamjerni previdi, nije dobro niti drži vodu tvrditi da je to neozbiljan i nepripremljen rad lokalne uprave.“- kazao je gradonačelnik koji nije htio da imenuje opštinskog činovnika koji je naložio da se prije par dana,u moru u Donjoj Lastvi na mjestu gdje nikada nije postojala plaža, saspe preko 20 tona šljunka radi „prihranjivanja plaže“. Ipak,. iz njegovog izlaganja da je u sagledavanje potreba za uređenjem kupališta koje su na terenu sprovodili Direkcija za investicije i Kancelarija za saradnju sa mjesnim zajednicama, za ovo zagađenje mora i dvostruku štetu jer je Komunalno moralo da iz mora bagerom vadi tek nasuti šljunak, odgovoran je šef te kancelarije Ivan Obradović (DPS).

Kad bi Opština čekala Vladu, tivatska djeca ne bi imala gdje da idu u školu

Odgovarajući na primjedbe da Opština koja nema ingerencije da na bilo koji način učestvuje u upravljanju prosvjetnim ustanovama na svojoj teritoriji, i pored toga nastavlja da izdvaja značajan novac iz svog budžeta i ulaže ga u škole i vrtiće, a što je obaveza Vlade, Kusovac je kazao da lokalna uprava „ne želi nda čeka nadležno ministarstvo, već da riješavamo probleme.“

„Savjet roditelja OŠ „Drago Milović“ je tražio postavljanje video nadzora u školi i mi nemamo kad da čekamo, već to završavamo o trošku Opštine, čim dobijemo saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka.“- kazao je Kusovac dodajući da Opština i Ministarstrvo prosvjete koje vodi Damir Šehović (SD) tako treba „paritetno“ da riješavaju i ostale probleme u tivatskim obrazovnim institucijama. Istakao je da Opština već radi projekte za rekonstrukciju ili gradnju novih škola u Donjoj Lastvi, Gradiošnici i Radovičima i proširenje vrtića, kako bi ubrzala proces donošenja odluka na državnom nivou u vezi gradnje tih objekata.

„Kada su u pitanju naša djeca mi ne možemo čekati Vladu da se izjasni i jednog dana treba ministru u oči da kažemo da smo mi to uradili.“istakao je Kusovac.

On je izrazio i veliko nezadovoljstvo nedostacima u komunikaciji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, jer Opština ni do danas ni poslije brojnih urgencija, od MORT-a nije dobila povratne informacije što su građevinska i urbanistička inspekcija preduzele povodom narastajuće legalne i divlje gradnje u Tivtu, čak ni u vezi kontrola koje su inspektori imali još u novembru prošle godine.

Bonus video: