TOPLANA TREBA DA SE GRADI U NASELJU RADOSAVAC

Opština Pljevlja ne uspijeva da dobije građevinsku dozvolu: Za svaki dokument čekaju Vladu mjesecima

Iz Ministarstva održivog razvoja su se tek prije nekoliko dana, pet mjeseci nakon podnošenja zahtjeva, sjetili da Opština uz zahtjev nije dostavila Elaborat o procjeni uticaja izgradnje toplane na životnu sredinu
2278 pregleda 0 komentar(a)
Lokacija na kojoj bi se gradila toplana, Foto: Goran Malidžan
Lokacija na kojoj bi se gradila toplana, Foto: Goran Malidžan

Skoro deset mjeseci Opština Pljevlja ne uspijeva da dobije građevinsku dozvolu za izgradnju nove toplane koja treba da se gradi u naselju Radosavac, nedaleko od Kompanije “Vektra Jakić”, a jedan od razloga je što Opština za svako mišljenje i obavještenje Vlade mora da čeka mjesecima.

“Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije u zakonskom roku riješilo zahtjev opštine Pljevja za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju gradske toplane vrijedne oko četiri miliona eura, tvrdi pravnik Božidar Bajić, od kojeg su “Vijesti” tražiile da prokomentariše odredbe zakona kojima su definisani rokovi za izdavanje građivnske dozvole za složene inženjerske objekte u koje spada i izgradnja toplane.

Zahtjev za izdavanje građevinske dozvole Opština Pljevlja podnijela je Ministarrstvu održivog razvoja i turizma 15. januara, ali do danas Ministarstvo nije izdalo dozvolu niti odbilo zahtjev Opštine.

Članom 181 Zakona o planiranju I izgradnji objekata propisano je da se “građevinska dozvola izdaje u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva”, odnosno u roku od 60 dana za složeni inženjerski objekat za koje je potrebna izrada elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Krajem prošle godine Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je iz formalnih razloga zahtjev Opštine Pljevlja za izdavanje građevinske dozvole za gradsku toplanu, jer nije dostavljena tražena dokumentacija.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su se tek prije nekoliko dana, pet mjeseci nakon podnošenja zahtjeva sjetili da Opština uz zahtjev nije dostavila Elaborat o procjeni uticaja izgradnje toplane na životnu sredinu.

Obavještenje o tome samostalna savjetnica u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Nataša Martinović Opštini je dostavila 3. juna, a zahtjev za izdavanje građevinske dozvole Opština je Ministarstvu podnijela 15. januara.

U Opštini su kazali da je Elaborat urađen i da će narednih dana biti dostavljen Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine.

Tek kada joj Elaborat bude dostavljen, Agencija će organizovati javnu raspravu o tom dokumentu, a cio postupak ne može biti završen za mjesec do mjesec i po.

U Opštini su kazali da izgradnja toplane u najboljem slučaju ne može početi prije avgusta ili septembra, odnosno tačno godinu nakon što je prvi put Opština Pljevlja podnijela zahtjev za dobijanje građevinske dozvole.

Upravo je iz resornog ministarstva viđe puta ponovljeno da bi se izgradnjom toplane zatvorila bi se kotlarnica u Skerlićevoj ulici u centru grada, koja je označena kao jedan od najvećih zagađivača vazduha u Pljevljima.

Direkcija javnih radova nedavno je sa pljevajskim preduzećem “Tim kompan”i potpisala ugovor o izgradnji prve faze gradske toplane vrijedan 3,59 miliona eura.

Rok završetka radova je sedam mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Ova faza obuhvata izgradnju toplane sa ugradnjom dva kotla ukupne snage 6,5 megavata sa građevinskim dijelom objekta i minimalnim radovima na ostaloj infrastrukturi.