I biblioteka u jutarnjoj smjeni OŠ "Oktoih" postaje učionica

Roditelji negoduju što produženi boravak od septembra neće biti dostupan u školi, jer su visoki troškovi sličnih usluga u privatnim igraonicama
2066 pregleda 2 komentar(a)
OŠ “Oktoih” Podgorica, Foto: Facebook
OŠ “Oktoih” Podgorica, Foto: Facebook

Đaci nižih razreda od septembra neće moći poslije nastave vrijeme da provode u podgoričkoj OŠ “Oktoih”, jer ta ustanova više nema prostora za uslugu produženog boravka.

Zbog gotovo duplo više đaka u odnosu na broj za koji je projektovana, škola je prinuđena i da biblioteku pretvara u učionicu u prijepodnevnoj smjeni.

Roditelji negoduju što produženi boravak od septembra neće biti dostupan u školi, jer su visoki troškovi sličnih usluga u privatnim igraonicama.

Međutim, direktorica škole Mirjana Radulović za “Vijesti” kaže da je ukidanje čuvanja mališana, đaka prvog i drugog razreda, nakon nastave iznuđeni potez uprave ustanove.

Ističe da se uprava škole na ovaj nepopularni korak odlučila jer nema dovoljno prostora za adekvatno održavanje nastave.

“Škola je projektovana za 800 đaka, a mi ih imamo skoro duplo više, odnosno 1.550”, kazala je Radulović.

Ona je istakla da razumije roditelje, ali da su na taj potez bili prinuđeni.

Objašnjava i da zbog manjka prostora biblioteku prije podne pretvaraju u učionicu.

“Imamo veliki priliv đaka, izgrađeno je dosta novih zgrada u naselju, odnosno doseljava se stanovništvo”, istakla je Radulović.

Ona je naglasila da su postupili u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju, kojim je propisano da škole organizuju produženi boravak u skladu sa svojim mogućnostima.

Ovo nije prvi problem, kad je u pitanju prebukiranost podgoričkih škola.

Ministarstvo prosvjete je od prošle godine uvelo takozvani teritorijalni princip, kojim je pokušalo da riješi problem roditelja u neposrednoj blizini ustanove, a čija djeca su ostajala neupisana u određenu školu, jer su mjesta prethodno popunili prvačići iz drugih naselja.

Tako je Ministarstvo od prošle godine uvelo obavezu školama da jasno istaknu, na objektu ali i na internet prezentacijama ustanove, spiskove pripadajućih naselja.

Svrha teritorijalnog principa, kako su naveli, je da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu.

Iz Ministarstva su objasnili da će zbog primjene teritorijalnog principa, jedan dio roditelja ili staratelja biti dužan da dostavi potvrdu o prebivalištu Ministarstva unutrašnjih poslova, kao dokaz da nijesu mijenjali adresu stanovanja, odnosno da pripadaju rejonu određene škole.

Potvrdu moraju da pribave i oni koji su nakon februara tekuće godine mijenjali adresu stanovanja, nezavisno od toga jesu li tu promjenu prijavili MUP-u.

“Ukoliko eventualno ima mjesta, škola može upisati i djecu koja nijesu iz pripadajućih naselja. U tim slučajevima prednost imaju učenici iz porodica čija starija djeca već pohađaju tu školu”.

Prije nekoliko godina podgorička OŠ “Štampar Makarije” nije mogla da upiše prvake iz neposredne blizine škole, jer su mjesta ranije popunili djeca sa adresom u naselju preko puta šoping centra Delta siti - Siti kvart.

Bonus video: