"Elaborati procjene uticaja mHE Bukovica 1 i 2 jasno dokazuju nepopravljivu ekološku štetu"

NVO Ozon i Breznica smatraju da ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ne bi trebala iznositi stavove o elaboratima procjene uticaja na životnu sredinu za projekte malih hodroelektrana, bez konsultacija sa relevantnih institucijama iz te oblasti i ekološkim nevladinim organizacijama
1609 pregleda 2 komentar(a)
Rijeka Bukovica, Foto: Ekološki pokret Gornja Bukovica
Rijeka Bukovica, Foto: Ekološki pokret Gornja Bukovica

Elaborati procjene uticaja malih hidroelektrana (mHE) Bukovica 1 i 2 jasno dokazuju nepopravljivu ekološku štetu, ocijenili su iz nevladinih organizacija (NVO) Ozon i Breznica.

Oni smatraju da ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ne bi trebala iznositi stavove o elaboratima procjene uticaja na životnu sredinu za projekte malih hodroelektrana, bez konsultacija sa relevantnih institucijama iz te oblasti i ekološkim nevladinim organizacijama koje su učestvovale u javnim raspravama i radnim tijelima.

Kako su ocijenili potpuno je nerezonski diskutovati o ozbiljnim dokumentima, pa i na, za javnost, zatvorenim sastancima kakav je bio u Šavniku, bez konsultacije sa onima koji su aktivno učestvovali u procesu donošenja odluka.

"I uložili znanje, iskustvo i vrijeme da procedura procjene uticaja na životnu sredinu dobije suštinsku ulogu u sagledavanju svih relevantih činjenica prije donošenja ključnih odluka i izdavanja građevinske dozvole investitorima, naročito jer Ministarstvo ekonomije nije nadležno za te saglasnosti", kazali su iz Ozona i Breznice.

Oni su rekli da je pogrešno ako su u Ministarstvu ekonomije u procesu preispitivanja izdatih dozvola za projekte MHE, odlučili da to rade samostalno bez konsultacija sa relevatnim institucijama sistema i ekološkim NVO.

Iz Ozona i Breznice se ponovo predložili da se oformi multisektorska komisija uz učešće predstavnika civilnog sektora, koja bi imala zadatak da uradi analize za svaku MHE pojedinačno.

"Kao i call centar za javnost, čime bi se omogućilo da građani, koji žele da sačuvaju anonimnost, a posjeduju relevantne informacije daju svoj doprinos. Mi znamo da takvih ima, jer se nama obraćaju", poručili su iz tih NVO.

Oni su naveli da su investitori za MHE Bukovica 1 i 2, konzorcijuma "Hidra MNE" kontinuirano isticali kvalitet predmetnih elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, sa čime su saglasni.

"Moramo ukazati i na očiglednu namjeru manipuliasanja javnosti tim dokumentima, koje nedvosmislemo dokazuju nepopravljivu ekosistemsku štetu ukoliko bi došlo do najgoreg scenarija, odnosno zarobljavanja rijeke Bukovice u cijevi", kazali su iz Ozona i Breznice.

Kako su rekli, da su u Ministarstvu ekonomije pročitali rezime elaborata za koje je Hydra MNE dobila takozvanu ekološku saglasnost, bilo bi im jasno da tamo, između ostalog, piše da bi izradnja MHE na rijeci Bukovici imala negativne i nepovravljive uticaje na bioraznolikost, floru i faunu, lokalno stanovništvo, a da bi autohtonim vrstama, poput potočne pastrmke, izvjesno bilo totalno uništenje.

U tim nvo matramoju da bi trebalo posebnu pažnju posvetiti kako je došlo do izdavanja građevinske dozvole i omogućeno investitoru da započne građevinske radove, uprkos svemu što piše u predmetnim elaboratima.

Ozon i Breznica pozvali su Sekulić da posebnu pažnju posvete tom segmentu prilikom analize dokumentacije.

Oni su ocijenili i da ekološki nepopravljivo štetni projekti MHE koji sem što su uzrokovali efekat društvene krize u lokalnim zajednicama, gdje su se izgradile ili se grade, otvorili su prostor i za javnu diskusiju oko svrhe sprovođenja procedura procjene uticaja na životnu sredinu.

"Pošto daju konkretne primjere kako se ekološke saglasnosti obesmišljavanju a predmetni elaborati potpuno zanemaruju prilikom donošenja ključnih odluka", naveli su iz nvo.

Iz Ozona i Breznice su upitali zašto je tolika važnost data MHE, koje su zanemarljive u proizvodnji električne energije i za energetsku nezavisnost Crne Gore, neke pojedinačno čak na nivou statističlke greške, ukoliko se privatni interes investitora ne stavlja iznad javnog.

"Potpuno je jasno da njihova izgradnja nanosi nesagledive ekološke štete, što negativno utiče i na održivi razvoj u lokalnim zajednicama", poručili su iz Ozona i Breznice.

Bonus video: