NAKON VIŠE SUSRETA “S LJUBAVLJU”, PROMIJENIO POGLED NA ĐUKANOVIĆA

Amfilohije: Milo je sve prodao, pa hoće i crkvu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nakon Sabora optužio Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da su se nameračili na imovinu MCP jer je samo ona ostala neoteta
30482 pregleda 194 komentar(a)
Amfilohije na Saboru, Foto: Zoran Đurić
Amfilohije na Saboru, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.06.2019. 11:05h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je juče predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da “nakon što su sve rasparčali i rasprodali hoće da otimaju crkvenu imovinu kako bi je razdijelili svojoj mafiji”.

“On (Đukanović) zbog svog egoizma sada hoće da rasparčava i dijeli crkvenu imovinu, jer je samo to ostalo u Crnoj Gori što nijesu oteli i podijelili. E neće moći”, kazao je poglavar MCP “Vijestima” nakon Trojčindanskog sabora pred Hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Amfilohije je istakao da se nada da će crnogorska vlast biti dovoljno savjesna da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti:

“Crna Gora je počela da propada kada su utamničili Petra II Petrovića Njegoša na Lovćenu. Usvajanjem ovakvog zakona dotakla bi dno”.

Poručio je da će, ukoliko Vlada ipak ne bude imala razumijevanja i ne povuče Predlog zakona, sveštenstvo i vjerni narod braniti hramove, ćivote i grobove svojih predaka.

“Danas smo se pred bogom zakleli i saborno zavjetovali da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje. Ako usvoje ovakav zakon, tako će i biti”, rekao je Amfilohije. Istakao je da su više puta pisali crnogorskoj Vladi tražeći da se obnovi Njegoševa crkva na Lovćenu, ali da od njih nijesu dobili odgovor:

“Srušile su taj hram bogoubice i bratoubice. Mi se nadamo i ovaj sabor se moli i traži od onih koji su danas na vlasti u Crnoj Gori da se iscijeli taj bratoubilački, bogoubilački duh koji se na Lovćenu odvio, gdje je i grb onaj Crne Gore čak uništen i srušen, i da se vratimo Trojičindanskim saborima, da se vrati i crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćen i da se vrati utamničeni vladika Rade u onaj zindan paganski, da se vrati ovome narodu i njegova ljubav i njegova vjera u živoga Boga”, kazao je Amfilohije poručujući da mauzolej mogu premjestiti i sačuvati negdje drugo.

Odgovarajući na pitanja da li najave Aleksandra Vučića da će Srbija preko Venecijanske komisije zamoliti da se ne usvaja Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori dodatno mogu pogoršati status MCP, kazao je da ga ne zanimaju poruke predsjednika Srbije:

“Ne šalje on takve poruke meni, nego svom prijatelju Milu Đukanoviću”.

Upitan da li takve Vučićeve izjave mogu dodatno učvrstiti mišljenje da hramovima u Crnoj Gori gazduje Srbija, kazao je da Đukanović najbolje zna zašto mu prijatelj šalje takve poruke.

“Neka njih dvojica to vide. Oni su prijatelji, to svi znamo”, rekao je Amfilohije.

“Vijesti” su poslale pitanja kabinetu Đukanovića, ali odgovor na optužbe nije stigao, a iz kabineta premijera Duška Markovićanijesu odgovorili da li će povući Predlog zakona nakon jučerašnjeg Sabora.

Pred Hramom više hiljada vjernika

Trojčindanski sabor juče je u Podgoricu okupio više hiljada građana iz svih crnogorskih gradova.

Počeo je u 9 časova liturgijom koju su služili Amfilohije i episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, mileševski Atanasije, buenosajreski i južno-centralnoamerički Кirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom.

Saboru su prisustvovali i iguman manastira Dečani i igumanija Pećke patrijaršije.

Nakon liturgije više desetina sveštenika pričešćivalo je vjernike, a dok je trajalo pričešćivanje episkop Joanikije pročitao je Proglas Trojčindanskog sabora kojim je traženo da Vlada povuče iz procedure Predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Poručeno je da će biti još odlučniji, ako Vlada u razumnom roku to ne uradi.

Joanikije je kazao da taj Predlog zakona nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv MCP i eparhija Budimljansko-nikšićke, Zahumsko-hercegovačke i Mileševske:

“Koje imaju svoju osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kome se danas nalazi Crna Gora”.

U Proglasu piše i da je Predlog zakona pripemljen jednostrano, da nije bilo dijaloga sa crkvom, ali i da su prekršene brojne obavezujuće odredbe:

“Predstavnici i najodgovorniji nosioci državne vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo, zapravo, zakon protiv Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije, eparhija, mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda od kojih je više od 95 odsto državljana Crne Gore”.

Zarekli se da će braniti crkve

Na kraju proglasa je ponovljeno da “arhijereji, sveštenici, monasi, monahinje, vjernici i članovi više od 600 crkvenih opština i crkvenih odbora u Crnoj Gori” traže povlačenje Predloga zakona uz zavjet da će braniti crkve.

Čitajući Proglas Joanikije je rekao da crkva ne traži nikakve privilegije, niti bilo kakve zabrane:

“Nego samo i jedino poštovanje prava na slobodu vjere i imovinu svih, pa i pravoslavne crkve i njenih vjernika i to u sopstvenoj državi koju su stvarali i za koju su ginuli njihovi preci sa crnogorskim mitropolitima na čelu...Iz tih razloga, zahtijevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure u razumnom roku povuče Predlog zakona i pripremi novi koji će biti u saglasnosti sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovijesti. Ukoliko Vlada to što skorije ne učini mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava”, rekao je on.

Okupljeni su aplauzom pozdravili čitanje proglasa i zviždali na pomen crnogorskih vlasti.

Joanikije tvrdi da je više nego jasno da se Predlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama.

Prije čitanja Proglasa poglavar MCP Amfilohije kazao je da oni kroz vjekove protiv zla, grijeha, smrti, bezbožništva i nečovještva, ratuju samo ljubavlju.

“To je ono naše čime se branimo i čime svjedočimo da smo sinovi svjetlosti a ne sinovi tame, sinovi božanske bogočovječanske ljubavi, a ne sinovi mržnje, sinovi jedinstva sa Bogom živim istinitim, i jedinstva svih nas u jednoj božijoj zajednici sabiranoj od svih zemaljskih naroda, zajednici za koju ne postoje granice”, kazao je on.

Pozvao je Vladu da donosi zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski i da ne stvaraju razdore i mržnju.

Trojčidanski sabor protekao je bez incidenata, a završen je uz zvuke gusala, a prilikom najave je rečeno da se radi o čuvanju “srpske vjere”.

Gotovo svi okupljeni uvažili su zahtjev MCP da pred podgorički Hram dođu bez obilježja. Mogla se vidjeti poneka trobojka sa četiri ocila, a tek po kraju skupa je uslijedilo širenje sličnih zastava uz slikanje ispred hrama i pjevanje pjesama o Kosovu.