Kukalj: Bar ima najviše potencijala za aktivan odmor ne samo na primorju

Naša opština je sve privlačnija ljubiteljima aktivnog odmora, od planinara do ljubitelja kanjoninga, koji je danas bio veoma lijepo iskustvo, kazao je Raičevič
1296 pregleda 0 komentar(a)
Kanjon rijeke Bunar, Foto: TO Bar
Kanjon rijeke Bunar, Foto: TO Bar

Turistička organizacija Bar priredila je danas prvu promotivnu kanjoning turu, u sklopu razvoja ovog, za barske prilike novog turističkog proizvoda u planinskom zaleđu.

Pod vođstvom licenciranog kanjoning vodiča Željka Pejovića iz Kolašina, člana GSS, sa vodičima Cetinjanima Đurom Martinovićem i Mihailom Krivokapićem, grupa turističkih i medijskih poslenika, u kojoj je bio i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, spustila se niz kanjon rijeke Bunar iznad Starog Bara.

Trasu dugu nešto više od 700 metara, od mosta za Menke do Brbota, prešli su za oko dva i po sata, prije svega zbog nekoliko vertikala visokih od osam do 12 metara, koje su iziskivale primjenu alpinističkih tehnika spuštanja.

"Ovo je jedan od tri najatraktivnija kanjona u Baru, uz Međureč i Vruču rijeku. Bar je jedinstven na primorju po tome što ih ima ukupno pet, tu su još i kanjoni Nikeziča potok i Perin potok, Bunar je idealan za prvi kanjoning, jer nije mnogo zahtjevan, dok je Međureč, za mene ubjedljivo najljepši crnogorski kanjon, zbog vertikala od 30 metara malo zahtjevniji. Inače, za ovakve ture je potrebna samo volja, nikakva posebna fizička sprema", rekao je „Vijestima“ Pejović.

U grupi su pored novinara bili i predstavnici NTOCG, MORT, TO Ulcinj, Planinarskog kluba “Rumija” i TO Bar.

Direktor TO Bar Emil Kukalj ocijenio je nakon prolaska kanjonom Bunara da Bar posjeduje najviše potencijala za razvoj novih turističkih prozvoda za aktivan odmor, i to ne samo na primorju.

"Ovo je bila sjajna adrenalinska tura, koja je pokazala svu draž kanjoninga koji je do sada u samom Baru bio slabo poznat iako u našem zaleđu imamo sjajnih pet kanjona. Podržaćemo maksimalno ovakve aktivnosti i razvoj ovog proizvoda, jer njime produžavamo turističku sezonu, dovodimo nove grupe turista sa novih emitivnih zapadnoevropskih tržišta. Ujedno time Bar pozicioniramo i kao mjesto u koje na jednodnevne izlete iz drugih primorskih gradova možemo prihvatati grupe turista koji vole ovakve adrenalinske ture. Insistiraćemo da grupe kroz barske kanjone vode licencirani vodiči", rekao je Kukalj.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da je ova tura bila još jeda dokaz atraktivnosti barske opštine i njenih velikih turističkih potencijala,

"Mi danas u Baru nemamo samo pasivni odmor na plaži u ljetnjoj sezoni, već istovremeno razvijamo ponudu aktivnog odmora i na Skadarskom jezeru i u zaleđu grada, na obroncima Rumije. Naša opština je sve privlačnija ljubiteljima aktivnog odmora, od planinara do ljubitelja kanjoninga, koji je danas bio veoma lijepo iskustvo", kazao je Raičevič novinarima.

Galerija

Bonus video: