Kante za otpad i kontejneri za zaštitu Gračanice

628 pregleda 0 komentar(a)
Mještanima podijeljeno 40 kanti za sakupljanje otpada, Foto: DMEN
Mještanima podijeljeno 40 kanti za sakupljanje otpada, Foto: DMEN

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) u saradnji sa Mjesnom zajednicom Župa i Servisom za zaštitu voda podijelilo je 40 kanti za sakupljanje otpada mještanima koji žive u gornjem toku Gračanice i postavilo tri kontejnera na lokacijama koje je odredilo JP Komunalno.

"Podjela kanti je izvršena sa namjerom boljeg i lakšeg prikupljanja otpada iz domaćinstva dok će kontejneri doprinijeti jačanju komunalne infrastrukture i lakšem prikupljanju otpada prije njegovog transporta do deponije. Nadamo se da će podjela i postavljanje komunalne infrastrukure povoljno uticati na bolje upravljanje komunalnim otpadom“, saopštili su iz DMEN-a.

Akciji je predhodio obilazak terena, sagledavanje stanja i određivanje prioritetnih lokacija uz korito rijeke Gračanice, kao i uklanjanje otpada.

Održano je i predavanje za mještane na temu “Sliv Gračanice–ekološki aspekti zaštite i potencijali” u cilju jačanja svijesti o značaju očuvanja vodnog resursa.

Aktivnosti se realizovane u okviru projekta "Učinimo vode ljepšim", koji je podržan u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

Bonus video: