U FUNKCIJI OD SEPTEMBRA

Završena škola u Golubovcima vrijedna 4,5 miliona eura

Šehović je rekao da je uvjeren da će upis, koji je počeo danas, biti na očekivanom nivou, i da će interesovanje učenika biti veliko, posebno za stručna zanimanja
1148 pregleda 1 komentar(a)
Objekat namijenjen za smještaj 750 učenika, Foto: Gov.me
Objekat namijenjen za smještaj 750 učenika, Foto: Gov.me

Izgradnja Srednje mješovite škole u Golubovcima, vrijednosti preko 4,5 miliona eura, završena je, i biće u funkciji od septembra, saopštio je ministar prosvjerte Damir Šehović,

On je danas, nakon obilaska škole sa direktorom Uprave javnih radova Rešadom Nuhodžićem, i predsjednicom opštine Golubovci Tanjom Stajović, kazao da je riječ o jednom od najvećih objekata u Crnoj Gori, koji se prostire na 5,5 hiljada metara kvadratnih i namjenjen je za smještaj 750 učenika.

"Objekat se sastoji od četiri lamele u kojima je smješteno 12 učionica, nekoliko laboratorija, kabineta i radionica, biblioteke sa čitaonicom, prostorije za upravu, nastavnike i ostalo osoblje, kao i fiskulturna sala od oko 480 mjesta“, kazao je Šehović.

To je, kako je naveo, ujedno i jedina srednja škola na teritoriji Golubovaca, zbog čega ona ima izuzetan značaj za građane te opštine.

Šehović je najavio da će od septembra u toj školi učenici biti u prilici da se obrazuju za četvorogodišnje programe - opšti smjer gimnazije, ekonomski tehničar i poljoprivredni tehničar, kao i trogodišnje programe – kuvar, konobar i frizer.

Nastava će, dodao je on, biti stručno zastupljena kvalitetnim kadrom, a izbor smjerova vršen je na osnovu interesovanja đaka i tražnje na tržištu.

Šehović je rekao da je uvjeren da će upis, koji je počeo danas, biti na očekivanom nivou, i da će interesovanje učenika biti veliko, posebno za stručna zanimanja koja se inače promovišu kampanjom „Stručno je ključno – Alati budućnosti su u vašim rukama!“ .

"Jer time želimo da pošaljemo poruku svršenim osnovcima da su srednje stručne škole odličan izbor za sve one koji imaju talenat za brojne programe koje ove škole nude“, kazao je on.

Šehović je podsjetio da Ministarstvo prosvjete posvećeno radi na realizaciji 38 kapitalnih projekata iz oblasti obrazovanja, od čega je čak deset planirano na teritoriji Glavnog grada.

On je najavio je da se za školu u Tološima i City kvartu u narednom periodu raspisuje konkurs za idejno rješenje, a planirane su škole na Zabjelu, Karabuškom polju i podgorička gimnazija, i da su sve ušle u Kapitalni budžet.

Šehović je rekao da će, ukoliko procedure budu tekle po planu, do kraja godine početi izgradnja vrtića u Bloku VI, a osim tog vrtića planirana je gradnja vrtića na Zlatici, Starom aerodromu, Tuškom putu i City kvartu.

Nuhodžić je kazao da je zadovoljhan zbog privođenja kraju tako važnog projekta koji će, kako je rekao, služiti na ponos ne samo građanima Golubovaca, već i cijeloj Crnoj Gori, s obzirom na to da je jedan od najljepših i najkvalitetnijih obrazovnih objekata u zemlji.

On je zahvalio svim akterima koji su radili na tom kompleksnom projektu i istakao da je izgradnju pratilo ispunjavanje svih građevinskih standarda, o čemu govore savremeno opremljeni kabineti i učionice, kao i reprezentativna fiskulturna sala.

Stajović je rekla da je izgradnjom objekta Zeta dobila modernu obrazovnu ustanovu, čime će biti značajno olakšano školovanje djece iz ovog kraja, samim tim što će se smanjiti vrijeme i troškovi putovanja, uz bogatu obrazovnu ponudu.

Ona je istakla da će savremena školska sportska dvorana riješiti višedecenijski problem sportskih klubova iz ove gradske opštine i biti centar sportskih dešavanja.

Gradska opština Golubovci je privela kraju izgradnju pristupne saobraćajnice, što je bila njena obaveza u realizaciji projekta.

Škola je opremljena i prije otvaranja potrebno je, kako je saopšteno, sprovesti još nekoliko proceduralnih koraka.

Preporučujemo za Vas