Savjetnica u ambasadi nakon prepiske na Fejsbuku traži: Država da me zaštiti od prijetnji

Prema Zakonu, prva savjetnica u ambasadi mogla bi ostati i bez posla zbog toga što je, između ostalog, napisala da bi “zapalila Hram i sva goveda tamo”
43451 pregleda 179 komentar(a)
Mirna Nikčević, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva
Mirna Nikčević, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) vaga na koji će način sankcionisati predstavnicu Ambasade Crne Gore u Turskoj Mirnu Nikčević zbog govora mržnje prema vjernicima Mitropolije crnogorsko-primorske koji je iznijela na društenoj mreži Fejsbuk.

Iz resora Srđana Darmanovića potvrdili su “Vijestima” da je protiv nje pokrenut disciplinski postupak.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, među težima povredama službene dužnosti spada nedolično ili uvredljivo ponašanje prema građanima. To znači da bi prva savjetnica ambasadora Branka Milića, shodno članu 113 koji određuje disciplinske mjere, mogla ostati i bez posla.

Nikčevićeva je, međutim, “Vijestima” kazala da joj je “podvaljeno” i od države očekuje da je zaštiti.

Predstavnica crnogorske diplomatije uključila se na društvenoj mreži u diskusiju o Trojičindanskom saboru, koji je u subotu održan ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Ispod fotografija sa sabora koji je postavila njena prijateljica, ona je najprije napisala kako je ostala bez teksta i dodala da je bolje što je tako jer “ne bi bio prijatan”. Komentari ispod slika su ubrzo obrisani, ali su ih pojedini zajednički prajtelji prethodno sačuvali, nakon čega su se fotografije prepiske proširile mrežom.

Prijateljica je podsjetila na dane kada su, kako je navela, išle zajedno u manastir Dajbabe, nakon čega je uslijedio opširniji odgovor Nikčevićeve sa elementima koji se mogu okarakterisati kao govor mržnje.

“Što se tiče Dajbaba, išla sam tamo da se zaj****am sa popovima mrznim… Odluči se, ili si za tekovine liberala ili koljača primitivnih”, navodi se, pored ostalog, u njenom komentaru. Potom je dodala da bi “zapalila Sram i sva goveda tamo”.

Nikčevićeva je “Vijestima” juče kazala da je prepiska interna i da prijateljicu poznaje 20 godina.

“Podvaljeno mi je i smatram da država treba da me zaštiti od prijetnji koje primam svakodnevno od neprijatelja crnogorskih nacionalnih interesa, prozapadnog, evroatlanskog usmjerenja, multikulturnih vrijednosti, državne nezavisnosti i suverenosti. Izvinjavam se svima čija su, nacionalna i, eventualno, građanska osjećanja povrijeđena zbog objelodanjivanja ove privatne prepiske koja nije trebalo da ima javni karakter i prihvatam svaku posljedicu koja može nastati iz nasilja nad mojom porodicom (koje svakodnevno trpim). Sve što se ovih dana izgovorilo iz procrnogorskog korpusa a što je dalo i zeru povoda, bilo je zloupotrijebljeno... No, insistiram na ličnom stavu koji je shvaćen i interpretiran u najprizemnijem, najsirovijem smislu”, stoji u odgovoru.

Dodala je da ima pravo na iznošenje mišljenja na društvenim mrežama i da se lični stavovi zaposlenih izneseni u privatnoj i neformalnoj komunikaciji ne mogu identifikovati ili poistovjećivati sa zvaničnom politikom MVP.

MVP se odmah ogradio od njenih stavova i poručilo da će preduzeti potrebne mjere kako bi se spriječilo slično ponašanje diplomata i drugih zaposlenih.

Zakonom o vanjskim poslovima propisano je da povrede službene dužnosti mogu biti lakše i teže, a među težima spada nedolično ili uvredljivo ponašanje prema građanima ili saradnicima.

Članom 113, koji se tiče disciplinskih mjera, propisano je da se zbog teže povrede mogu izreći novčana kazna od 20 do 30 odsto zarade isplaćene za mjesec u kojem je novčana kazna izrečena u trajanju do šest mjeseci, zabrana upućivanja na rad u diplomatsko-konzularno predstavništvo (DKP) na period do dvije godine, zabrana napredovanja do dvije godine ili prestanak radnog odnosa.

Zaposleni protiv koga je pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede dužnosti, stoji u Zakonu, može da se udalji sa rada do pravnosnažnog okončanja postupka, ako bi njegovo prisustvo na radu štetilo interesu MVP ili DKP ili ometalo vođenje disciplinskog postupka.

Saradnica na programima Centra za građansko obrazovanje (CGO) Željka Ćetković očekuje da će u konkretnom slučaju MVP procijeniti da li je diplomatska predstavnica Crne Gore svojim postovima na Fejsbuku prekršila Zakon, i, ako jeste, mora odrediti nivo prekršaja i sankciju.

“Takođe, ostaje da se nadležno Vladino tijelo odredi je li ovo ponašanje u skladu sa Etičkim kodeksom državnih službenika i namještenika, kao i da Tužilaštvo utvrdi da li ima elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti...”, zaključila je Ćetkovićeva u izjavi za “Vijesti”.

I šef Vladinog Biroa za odnose sa javnošću podržao status službenice MVP

Objavu Nikčevićeve na engleskom jeziku “Dear Risto, I’m sorry for your loss, please accept my deep condolenceses!” (Drago Risto, žao mi je zbog tvog gubitka, primi moje iskreno saučešće), takođe na Fejsbuku, lajkom je podržao i šef Vladinog Biroa za odnose s javnošću Srđan Kusovac.

Umjesto odgovora na pitanja, Kusovac je “Vijestima” proslijedio dokument Vlade, “Pravila o komunikacijama”, pojašnjavajući da je tu precizirano kako treba koristiti društvene mreže za potrebe kreiranja i promocije javnih politika i date su smjernice za ponašanje državnih službenika i namještenika u društvenim medijima sa privatnih naloga.

U Pravilniku se, između ostalog, citira i Etički kodeks: „Van radnog vremena službenik se ne smije ponašati na način koji ima negativan uticaj na ugled državnog organa“.

Iz CGO ističu da nije prvi put da šef Vladinog biroa ima neprimjerene reakcije na socijalnim mrežama.

“Prije bi se moglo reći da je u on u toj oblasti imao pionirske akcije. Danas su mnogi zaboravili da je on još 2013. godine u svom postu najprizemnije vrijeđao NVO i time izazvao lavinu reakcija, ali to nije uticalo na njegovu poziciju. Vlada je tada poslala pogrešnu poruku i ohrabrila slične nedopustive postove drugih, a Kusovac je samo nastavio u svom maniru, pa sada imamo i još drastičnije slučajeve”, kazala je Ćetkovićeva.

Bonus video: