BP: Isporučeni oprema i stubovi za žičaru na Ski centru Cmiljača

U toku su pripremni radovi na liniiji žičare, priprema platoa za montažu stubova i čišćenje terena od ostatka drveća
1070 pregleda 0 komentar(a)
Isporuka materijala, Foto: Jadranka Ćetković
Isporuka materijala, Foto: Jadranka Ćetković

U Ravnoj rijeci kod Bijelog Polja, danas su isporučeni oprema i stubovi moderne žičare koja se gradi u Ski centru Cmiljača, na bjelopoljskoj strani Bjelasice.

Žičaru je isporučio italijanski proizvođač opreme Leinter, koji oprema mnoge poznate ski centre u svijetu. Danas je isporučeno osam nosećih stubova za žičaru, čija je ukupna dužina 1140m.

Žičara je opremljena sa sedmosjedom i predstavlja jednu od najsavremenijih u Evropi.

U toku su pripremni radovi na liniiji žičare, priprema platoa za montažu stubova i čišćenje terena od ostatka drveća.

Izvođač radova je crnogorska kompanija Volvox iz Podgorice a investitor Vlada Crne Gore preko Direkcije za javne radove.

Višegodišnji kapitalni projekat Ski centar “Cmiljača”, prema najavama čelnika Opštine Bijelo Polje, biće završen do 2022. godine, vrijednost ukupne investicije je 23 miliona eura.

Ovaj projekat realizuje se u dvije faze i to: Prva faza, obuhvata radove na izgradnji putne infrastrukture, izgradnju bazne stanice sa pratećim sadržajima, parking prostorom, izgradnju elektro-energetske mreže, ski lifta, hidrotehničke i telekomunikacione infrastrukture, oko 3 km ski staza i nabavku neophodne mehanizacije i opreme. Planirani rok završetka I faze je 2020. godina. Druga faza obuhvata radove na osnježavanju ski staza.

Saobraćajnica koja će povezivati Ski centar »Cmiljača« na Bjelasici sa magistralnim putem M21, jeste putni pravac Ravna Rijeka –Latinska kosa - Jasikovac –Cmiljača, dužine 15.5 km.

Predsjednik Opštine Petar Smolović kazao je ranije da su ugovoreni radovi na izgradnji žičare, po principu “projektuj-izgradi”. Vrijednost ugovora iznosi 7.988.000,€.

"Žičara je dužine 1140 metara, sa sedam sjedišta, kapaciteta 2600 skijaša na sat i tri kilometra ski staza, prosječne širine 40 metara. Rok za izradu projekta i izgradnju žičare je 18 mjeseci od dana dobijanja građevinske dozvole, kao i za izradu tehničke dokumentacije za sistem vještačkog osnježavanja ski staza sa 30 centimetara snijega za vrijeme od 60h kod vlažne temperature (-5 C˚).

Bonus video: