Spremni za predstojeću požarnu sezonu

Na raspolaganju će biti oko 600 vatrogasaca sa oko 200 vozila i oko 150 dobrovoljaca sa oko 20 vozila, kao i tri aviona Avio-helikopterske jedinice MUP-a sa šest pilota i jedan helikopter Vojske
407 pregleda 0 komentar(a)
Operativni štab, Foto: MUP Crne Gore
Operativni štab, Foto: MUP Crne Gore

Službe zaštite i spašavanja spremne su za predstojeću požarnu sezonu, zaključeno je na sastanku Operativnog štaba.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) saopšteno je da će na raspolaganju biti oko 600 vatrogasaca sa oko 200 vozila i oko 150 dobrovoljaca iz četiri dobrovoljna vatrogasna društva, sa oko 20 vozila.

Na raspolaganju će, kako su dodali iz tog resora, biti i tri aviona Avio-helikopterske jedinice MUP-a sa šest pilota i jedan helikopter Vojske Crne Gore.

Članovi Operativnog štaba upoznati su sa mjerama i radnjama koje su preduzeli nadležni organi i službe u cilju smanjenja rizika od požara.

Na sastanku je istaknuto da je stanje zaštite i spašavanja od požara u preventivnom i operativnom smislu unaprijeđeno kroz dodatno angažovanje ljudskih kapaciteta i nabavku neophodne opreme i sredstava.

„Službe zaštite i spašavanja spremne su za predstojeću požarnu sezonu i zajedno sa raspoloživim kapacitetima Direktorata za vanredne situacije i ostalim subjektima učestvovaće u gašenju požara na otvorenom prostoru“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku Operativnog štaba ukazano je na potrebu pojačanog angažovanja Uprave policije u danima povećanog rizika od požara, na teritoriji sa pojačanom požarnom opasnošću.

Operativni štab apelovao je na građane da budu odgovorni prema svojoj i tuđoj imovini, očiste dvorišta i imanja od gorivog materijala, da ne pale vatru u periodu pojačane požarne opasnosti, odnosno da ako to moraju učiniti, obavijeste službe zaštite i spašavanja.

Kako je saopšteno, Operativni štab apelovao je na građane da poštuju znake upozorenja loženja vatre na otvorenom prostoru, ugase početni požar ukoliko mogu to uraditi bezbjedno, prijave izazivače nadležnim organima i odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju rizika od nastanka požara.

Na današnjem sastanku analiziran je Izvještaj o stanju sistema zaštite i spašavanja za prošlu godinu i aktivnosti na pripremi za požarnu sezonu.

Ocijenjeno je da Izvještaj potvrđuje da je sistem tokom prošle godine na sve izazove odgovorio profesionalno, odgovorno i pravovremeno.

Bonus video: