Poplava u Sutivanu: Njive uništene, voda došla do kuća

Mještani tvrde da su poplave česte zbog loših pružnih propusta i da su siti obećanja
12605 pregleda 1 komentar(a)
Njive uništene, voda došla do kuća, Foto: Jadranka Ćetković
Njive uništene, voda došla do kuća, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 18.06.2019. 21:53h

U poplavama usljed nevremena praćenog kišom u protekla tri dana, u više bjelopoljskih sela uništen je veliki broj njiva i oranica, a poplavljeno je i više podruma i prvih spratova kuća.

U dijelu naselja Sutivan, između magistralnog puta i željezničke pruge sa jedne i puta koji vodi kroz naselje s druge strane, poplave su česte zbog loših pružnih propusta i neurađenog propusta pored puta.

Muriz Ćatović iz Sutivana je objasnio da je, pored toga što je loše urađen još prije više decenija, propust pored željezničke pruge zapušen na više mjesta, zbog čega se poslije svega par sati voda izlila u livade i obližnje kuće.

On je kazao da mu je potpuno uništen kukuruz, krompir i zasad paprika.

„Od kako je napravljen, pružni kanal nam pravi štetu. Strahujemo od većih kiša. Sinoć je bila ogromna voda, zbog čega smo se samoorganizovali i sami otčepljavali kanal“, priča Ćatović.

Marica Gojačanin je ispričala da joj je uništen vrt i prilazi kući.

„Uništen je vrt u kojem smo zasadili paprike, krompir i ostalo povrće. Ogorčeni smo zbog toga što ne riješe problem propusta. Ne možemo da priđemo do štale“, ispričala je Marica.

Mještani strahuju od novih poplava. Oni su ogorčeni što ih niko iz Opštine nije ni obišao, izuzev predstavnika Komunalne policije.

Ćatović podsjeća na peticije građana i obećanje nekadašnjeg predsjednika Opštine Tarzana Miloševića da će im napraviti kanal uz put, ali da je sve ostalo na obećanjima.

„Naše kuće nalaze u sendviču, i kiša se sliva sa obje strane“, ispričao je Ćatović. Besim Ćatović je istakao da mu je uništen donji sprat kuće i vrt, ali da mu je najveći problem da sačuva kuću od daljih poplava.

„Sinoć smo proveli besanu noć. Evo smo postavili cijevi kako bismo izvlačili vodu iz dvorišta“, kaže Besim.

Radule Knežević je kazao da se lično uvjerio da su propusti na pojedinim mjestima „zabetonirani“. Samo jedan propust je fukcionisao, ali je i on bio začepljen od trave i smeća.

“Da se mi mještani nismo angažovali da ga očistimo, posljedice bi bile mnogo veće“, kaže on.

Građani su apelovali na nadležne službe da se što hitnije uključe u rješavanje problema čišćenja pružnog kanala, kao i pravljenje propusta pored puta sa druge strane.

Posebno su ogorčeni zbog kako su kazali, „nesposobnosti predsjednika Mjesne zajednice Branka Lazovića, koji ne samo da ništa ne čini, već se i ne javlja na uporne pozive“.

“Lazović nije bio na terenu, ali smo cijelo vrijeme bili na telefonskoj liniji”

Zamjenik predsjednika Mjesne zajednice Vladan Kovačević je kazao da nisu tačne tvrdnje mještana da niko od opštinskih organa i mjesne zajednice nije bio na licu mjesta.

"Predsjednik Mjesne zajednice Branko Lazović nije izlazio na teren, ali je cijelo vrijeme bio na telefonskoj vezi sa mnom. Na teren su izlazili i službenici Sekretarijata za stambeno komunalne poslove i saobraćaj, službe zaštite i spašavanja, odgovorni iz JKP Lim za mehanizacijom, komunalne policije i ja kao prestavnik mjesne zajednice. Svi mi smo bili do 23.15. na terenu, i tada nije bilo tih mještana, već je do kraja ostao samo sin Besima Ćatovića. U međuvremenu je stala kiša i svi smo otišli svojim kućama”, kazao je Kovačević, ističući da je sa sekretarom Sekretarijata za stambeno komunalne poslove i saobraćaj Dejanom Lukovićem telefonskim putem dogovoreno da u narednom periodu mjesna zajednica u saradnji sa tim sekretarijatom angažuje mašinu za pročišćavanje propusta i pomenutog kanala.

Bonus video: