Bivša članica "Pink pantera" će u spuškom zatvoru voditi edukativne i kreativne radionice

To su saopštili Udruženja građana "Identitet", objašnjavajući da su kreativne i edukativne radionice u ZIKS-u dio su projekta "Lična karta dostojanstva"
5559 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Filip Roganović
ZIKS, Foto: Filip Roganović

Bivša robijašica i članica bande kradljivaca dragulja "Pink panter" Olivera Ćirković od sjutra će u spuškom zatvoru voditi kreativne i edukativne radionice.

To su saopštili Udruženja građana "Identitet", objašnjavajući da su kreativne i edukativne radionice u ZIKS-u dio su projekta "Lična karta dostojanstva".

Istakli su da su radionice namijenjene zatvorenim i pritvorenim licima u ZIKS-u.

"Projekat je podržan od Ministarstva pravde u 2018. a realizuje se u ovoj godini. Početne kreativne radionice za koje se prijavilo preko 250 zatvorenika, biće organizovane 19, 20. i 21. juna, kroz aktivnosti likovne i književne sekcije, koje će voditi Olivera Ćirković, književnica, slikarka, bivša košarkašica, kao i bivša osuđenica i članica međunarodne organizovane kriminalne grupe Pink Panteri. Olivera danas uživa ugled i popularnost svojim gostovanjima u medijima, porukama javnosti i podrškom ljudima koji traže svoj put. Njena knjiga “Ja Pink Panter”, zatvorska ispovjest, postala je bestseler, a iz štampe je nedavno izašao i drugi dio knjige", saopšteno je iz Identiteta.

Oni pojašnjavaju da je Ćirković u toku služenja kazne oslikala zatvor Eleonas Tiva u blizini Atine, čime je privukla pažnu grčkih medija i javnosti i da je postala dobitnica nagrade za svoje umjetničko djelo.

"Njeno iskustvo, pogled na prošlost i sadašnjost, istrajnost, postizanje novih ciljeva i neprekidna borba za pravdu korz dostojanstvo, učinili su je uzorom i motivatorom. Žena Zmaj, kako su je prozvali grčki mediji, dokazuje da se snagom volje može preokrenuti život i na iskren i spontan način podstiče svojim porukama. Utoliko je i veliko interesovanje zatvorenika i zatvorenica za radionice u kojima će biti oslikan dio ZIKS-a, a zatvorenici koji se izražavaju u književnim formama imaće priliku da afirmišu svoja ostvarenja", piše u saopštenju.

Objasnili su da je šrojekat osmišljen sa ciljem da daje doprinos trajnom uklanjanju kriminalnog ponašanja zatvorenika i da unaprijeđuje prevenciju i smanjenje procenta recidiva u kriminal primjenom etičkih modaliteta kreiranja realnosti.

"Edukativne radionice – psihološke – integrativne art psihoterapijske radionice vodi Tijana Vuković, psiholog/psihoterapeut integrativne art psihoterapije".

Pojasnili su da je nakon petomjesečnih radionica planirano organizovanje izložbe na kojoj će biti predstavljeno stvaralaštvo pojedinaca i grupa.

Ćirković je 2011. godine uhapšena u Grčkoj zbog niza pljački, a već naredne godine pobjegla je iz najčuvanijeg atinskog zatvora "Koridalo".

Bonus video: