Kontrolišite deponije na gradilištu auto-puta

Pojavu novih deponja osudili su i iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i NVO Green Home
1211 pregleda 2 komentar(a)
MANS: CRBC nelegalno odlaže otpad na poljoprivrednom zemljištu uz Drcku, Foto: Ekološki pokret
MANS: CRBC nelegalno odlaže otpad na poljoprivrednom zemljištu uz Drcku, Foto: Ekološki pokret

Više nevladinih organizacija osudilo je juče pojavu novih deponija na Tari, na poljoprivrednom zemljištu uz njenu pritoku rijeku Drcku, a Upravi za inspekcijske poslove (UIP) uputili su i inicijativu za inspekcijski nadzor.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) prije dva dana su objavili nove snimke sa Tare, koji, kako navode, pokazuju da je kineska kompanija CRBC, koja je angažovana na poslovima izgradnje auto-puta Bar-Boljare, umjesto odvoženja iskopanog građevinskog otpada na za to predviđenu lokaciju, otpad nelegalno deponovala na poljoprivredno zemljište uz Drcku.

“Formirana je velika nelegalna deponija građevinskog otpada, od kampa gdje su smješteni kineski radnici, uzvodno lijevom obalom Drcke, uz sam put prema Andrijevici, za koju ne postoji saglasnost u dokumentaciji koja je dostupna javnosti. Napravljeni su i kanali za otpadne i ocjedne vode slivaju direktno u Drcku, koja se uliva u Taru”, navodi se, pored ostalog u inicijativu koju su “Ozon”, NVO “Breznica”, Centar za razvoj Durmitor i MANS juče uputiili UIP.

Dodaju da je “i dalje primjetan trend nagomilavanja iskopa uz samo korito rijeke Tare”.

“Potpuno je jasno da i pored jasnih poruka iz izvještaja Evropske komisije i UNESCO-a kineski investitori, uz blagoslov Vlade, nastavljaju sa brutalnom devastacijom Tare i njenog sliva, gdje spada i Drcka. Prostor na kojem se radi prioritetna dionica pretvoren je u deponiju svega i svačega i tamo vlada ekološki kriminal”, rekao je “Vijestima” Aleksandar Perović iz “Ozona”, ocjenjujuću da je “jasno da nadzor i inspekcije ne mogu zaustaviti trend uništavanja”.

Pojavu novih deponja osudili su i iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i NVO Green Home.

“Monitoring kvaliteta zemljišta, vode i vazduha u neposrednoj blizini deponije je obavezno sprovoditi redovno, ali ne možemo očekivati da to bude slučaj i sa nelegalnim odlagalištem. Zato je neophodno preduzeti hitne mjere, odlagalište zatvoriti, kako bi se stanje životne sredine vratilo u prvobitno”, kazala je Ksenija Medenica iz CZIP-a.

Iz NVO Green Home su ocijenili da je neophodno otvoriti ozbiljan stručni i javni dijalog, fokusiran isljučivo na problem deponija, te napraviti hitan plan sanacije i daljeg organizovanja plana upravljanja građevinskim otpadom.

Bonus video: