U Nikšiću stanove dobilo 12 socijalno ugroženih porodica

Stanove su obezbijedili Opština Nikšić, njemačko Ministarstvo vanjskih poslova i njemačka humanitarna organizacija HELP
2417 pregleda 1 komentar(a)
Danas u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Danas u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Nakon 20 godina života u starim trošnim barakama na Kapinom Polju i deset godina podstanarskog života Slavka Mićković i njen sin dobili su stan koji su im obezbijedili Opština Nikšić, njemačko Ministarstvo vanjskih poslova i njemačka humanitarna organizacija HELP.

Pored Mićkovića, jednosobne stanove od po 38 metara kvadratnih dobilo je još 11 porodica koji su u stanju socijalne potrebe.

“Korisnik sam materijalnog obezbjeđenja porodice. Kriv nad glavom znači dosta. Teško je živjeti privatno, bez obzira što je gazda dobar. A prethodne barake su zaista bile loše – zajednička kupatila koja je dijelilo čak do 18 stanara, zajednički hodnici”, kazala je Mićković.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da su za gradnju stanova njemačka Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, posredstvom HELP-a, obezbijedili sredstva u iznosu od 220.000 eura, dok je doprinos lokalne uprave, kroz zemljište i komunalnu infrastrukturu, 102.000. Podsjetio je da pomenuti stanovi nijesu prvi koji su izgrađeni za socijalno ugrožene porodice u Nikšiću zajedničkim ulaganjima Opštine, Vlade, ambasade Njemačke i HELP-a.

“Prije desetak godina u naselju Humci izgrađene su zgrade za raseljena lica, a 2017. u naselju Gračanica urađeno je deset stanova za romske porodice za čiju izgradnju je utrošeno oko 214.000 eura. Zajedničkim djelovanjem uspjeli smo riješiti stambene probleme za brojne socijalno ugrožene porodice i njihovim članovima obezbijedili adekvatne i funkcionalne prostore za život”, kazao je Grbović.

Prema riječima ambasadora Njemačke Roberta Vebera, oni su do sada kroz projekte iz oblasti socijalnog staranja uložili oko tri miliona eura.

Klaus Mok, šef kancelarije HELP u Crnoj Gori, zahvalio se svima koji su pomogli da se stanovi urade, a posebno potpredsjedniku Opštine Draganu Peroviću koji je, kako je istakao, uvijek bio dostupan i spreman da im izađe u susret.

Gordana Jovanović, koja je u trošnoj baraci živjela 23 godine, u ime stanara zahvalila se ambasadi Njemačke, lokalnoj upravi i Help-u što su uspjeli da riješe jedno od najvažnijih životnih pitanja.

Nezbrinuto je ostalo još devet porodica na Kapinom Polju koji žive u još težim uslovima, u krajnje neuslovnoj baraci, bez struje i vode. Nadaju se da će se i oni, kao i njihove komšije, obradovati i dobiti pristojne uslove za život, a iz lokalne uprave su poručili da će pokušati da nađu način da stambeno zbrinu i pomenuto devet porodica od kojih mnoge imaju po jednog ili dva bolesna člana.

Bonus video: