CILJ POSJETE - ANALIZA DOSADAŠNJE SARADNJE

Dakić i Filipović u trodnevnoj posjeti Nacionalnoj gardi Mejna

Delegaciju je primio komandant Nacionalne garde, general major Daglas Farnem
553 pregleda 0 komentar(a)
Farnam i Dakić, Foto: Ministarstvo odbrane
Farnam i Dakić, Foto: Ministarstvo odbrane

Delegacija Vojske Crne Gore, na čelu sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Dragutinom Dakićem i državnim sekretarom Ministarstva odbrane, Slobodanom Filipovićem boravi u Augusti, u trodnevnoj posjeti Nacionalnoj gardi savezne države Mejn (SAD), saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Cilj posjete je, kako se navodi, analiza dosadašnje saradnje Vojske Crne Gore sa Nacionalnom gardom savezne države Mejn, kao i unapređenje dalje bilateralne saradnje, posebno u domenu izgradnje kapaciteta obuke, logistike i sajber bezbijednosti.

Delegaciju je primio komandant Nacionalne garde, general major Daglas Farnem (Douglas A. Farnham).

"Tom prilikom, general Farnem odao je priznanje Vojsci Crne Gore na, kako je istakao, impresivnom napretku koji je za kratko vrijeme ostvarila i najavio nastavak podrške Crnoj Gori u daljoj izgradnji odbrambenog sistema", piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

"General Dakić je istakao da je Crna Gora pri kraju integracione faze u Alijansi, te da je ispunjenje ovog cilja rezultat zajedničkog rada i podrške NG Mejna Vojsci Crne Gore. Takođe, on je istakao značaj sveukupne saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, uz napomenu da Program državnog partnerstva Crne Gore i savezne države Mejn predstavlja najbolji dokaz uspješnosti koji je zasnovan, prije svega, na uzajamnom poštovanju", dodaje se u saopštenju

Delegacije su razgovarale i o budućim zajedničkim projektima i o aktuelnim vježbama na kojima će učestvovati NG Mejna i Vojska Crne Gore.

Delegacija Vojske Crne Gore će narednih dana posjetiti 101. Vazduhoplovnu bazu i 240. Regionalni institut za obuku, gdje će se prezentovati mogućnosti i kapaciteti ovih jedinica.

Poslednjeg dana posjete, državni sekretar Ministarsva odbrane, Slobodan Filipović, sastaće se sa guvernerkom savezne države Mejn, Dženet Mils (Janet Mills).

Preporučujemo za Vas