Jedna od najljepših zgrada u Starom gradu danas kao u Černobilu

„Dočekao nas je Černobil, pravo rasulo. Dvospratna zgrada, gdje se nalaze kancelarije MMZ, je u kritičnom stanju. Pitamo se da li je moguće da se u ovakvom stanju nalazi jedna od najtraktivnijih zgrada u srcu Staroga grada", kazali su za Vijesti članovi Savjeta mjesne zajednice
13865 pregleda 3 komentar(a)
Oštećeni zidovi, malter pada..., Foto: Vuk Lajović
Oštećeni zidovi, malter pada..., Foto: Vuk Lajović

Oštećeni zidovi, malter pada, gomile smeća i raznog otpada, izmet od pacova i i ostalih životinja po namještaju, polomljeni prozori, stari pokvareni kompjuter, polomljeni kancelarijski sto, neupotrebljiv toalet, prizor je na koji su naišli članovi novoizobranog Savjeta Mjesne zajednice, kada su ušli u jednu od najljepših zgrada u Starom gradu, koja je u vlasništvu Opštine Budva.

„Dočekao nas je Černobil, pravo rasulo. Dvospratna zgrada, gdje se nalaze kancelarije MMZ, je u kritičnom stanju. Pitamo se da li je moguće da se u ovakvom stanju nalazi jedna od najtraktivnijih zgrada u srcu Staroga grada. Smeće niko mjesecima nije uklonio, oštećene su elektroinstalacije. Ne znamo ni šta je iza vrata na prvom spratu, zatvorena su, a tu je amfiteatar“, pričaju članovi Savjeta.

Upravo u takvoj kancelariji, koju još „krasi“ slika manekenke Klaudije Šifer u crnogorskoj nošnji izabran je novi savjet MZ koga čine Stefan Božović, Đuro Zec, Željko Pjerotić, Luka Vučković, Đorđe Zenović, Igor Kažanegra, Laura Šuljak i Petar Antonioli. Za predsjdnika Savjeta izabran je Ognjen Balabušić.

Oni će zatražiti od gradonačelnika Marka Bata Carevića da im Opština pomogne u osposobljavanju kancelarije.

Novi savjet je donio i plan prioritetnih mjera i ciljeva, kako bi Stari grad ponovo oživio, doveli do unapređenja kvaliteta života u njemu, boljeg funkcionisanja, ali i uredili i oplemenili ga.

„Cilj nam je da je da oživimo Stari grad time što bi se opštinske ustanove i službe preselile u zgrade koje su u vlasništvu Opštine. Muzička škola bi dobila svoje prostorije u ovoj zgradi. Tražićemo i parking olakšice u zimskom periodu, kako bi što više ljudi moglo da dođe do Starog grada“, naveli su članovi Savjeta.

Cilj je osvjetljavanja zidina sa svih strana kao i njihovo čišćenje i održavanje. Oni predlažu da se na staroj autobuskoj stanici napravi montažna garaža tokom ljetnjih mjeseci, a i uvede lista, kako bi tačno uredio saobraćanje kombi vozila.

Insistiraju da Stari Grad da bude tiha zona, da se uvede medicinski i punkt Služba zaštite, posebno tokom ljetne sezone.

“Tražimo i da bude policijska prisutnost na potezu od Brijeg od Budve do Carinarnice i glavnom ulicom kroz Stari Grad od juna do septembra. Potrebno je osvijetliti Nekropolu, kao i skaline od hotela Avala, a predlažemo i izgradnju podzemnih kontejnera“, navodi novo rukovodstvo MZ.

Oni ističu da je potrebno sanirati oštećenja na bedemima nastala udarom mora, što nije rađeno od zemljotresa, a to je nešto što se svake godine rade u Dubrovniku.

„Tražimo da se vrati naziv plaže Brijeg od Budve, koju sada zovu Ričardova glava. Insistiraćemo da se postave kante za smeće po gradu, izgradi fontana na trgu, što je ranije planom predviđeno, poprave česme koje su bile, uvede optički kabal za internet, osposobi javni toalet u Starom gradu...“, zaključuju u savjetu.

Oko Starog grada plivačka zona

Novi Savjet MZ traži da se kompletno područje oko Starog grada u moru ogradi bovama, i da se od Pizane do Mogrena napravi plivačka zona, kako bi se spriječilo divljanje plovilima i skuterima uz same zidine.

„Želimo da u Stari grada vratimo riblju pijacu, insistiraćemo na uniformisanosti reklama, tendi, ali i na uklanjanju, ako to nije moguće, onda na maskiranje eksternih jedinica od klima uređaja u glavnoj ulici. Potrebno je da se izvrši sanacija kanalizacione mreže i uvođenje tankova za prečišćavanja, uvođenje ljetnjeg bioskopa i produžetak repertoara Grad teatra. Striktno ukidanje vožnje motora po starogradskim trgovima, a pogotovu kroz grad. Podržavaćemo odluke kojim bi se obavezalo nošenje garderobe kroz Stari grad i po lokalima. Želimo ozeleniti starogradske trgove, sanirati i pošumiti gradski park“, ističu u Savjetu.

Bonus video: