VIDEO Brdo rušili, uprkos zabrani i turistima

U naselju Dobra Voda preduzeće “Madams Palace” uprkos obustavi nastavilo radove na gradnji hotela
22139 pregleda 12 komentar(a)
Radilo se i noću: Mala plaža, Foto: Čitalac "Vijesti"
Radilo se i noću: Mala plaža, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 20.06.2019. 10:12h

Iako je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević zabranio sve građevinske radove u priobalnom dijelu Opštine od 15. juna do 1. septembra, to nimalo nije smetalo investitoru velikog građevinskog objekta na Maloj plaži u Dobroj Vodi, da bagere angažuje i u nedjelju, ponedjeljak i utorak, pa i u srijedu sve do podne, kada su sa iskopa na samoj obali povučene i mašine i radnici. Ogorčeni mještani su prethodna tri dana u više navrata redakciji “Vijesti” slali fotografije i video-zapise aktivnosti na gradilištu u doba zvanične zabrane radova.

“Dobra voda su mirno i porodično naselje, a odjednom se pojavio investitor koji, i pored zabrane radova, ruši čitavo brdo. Ovaj “rudokop” je poligon za građevinske mašine, ne samo u dnevnim, već i u kasnim večernjim satima. Buka “kobri” je ponekad nesnošljiva, a u toku noći zasljepljujuće jaki reflektori smetaju mještanima i turistima da odmore. Komunalna policija preusmjerava pozive građana na građevinsku inspekciju, građevinska inspekcija se ne javlja na telefon, a policija upućuje na komunalnu policiju”, kazali su “Vijestima” mještani.

Na tabli na gradilištu navedeno je da je investitor preduzeće DOO “Madams Palace”, te da se gradi hotel sa pet zvjezdica bruto građevinske površine 11.470 kvadratnih metara, po DUP-u Veliki Pijesak. Početak radova je 12. maj ove, a završetak prvi maj 2021. godine. U centralnom registru privrednih subjekata piše da je ta firma u vlasništvu Mirsada Ramčilovića.

O ovim radovima, na adrese Ministarstva održivog razvoja, Komunalne policije Bar, JP “Morsko dobro” i Uprave za inspekcijske poslove, “Vijesti” su u utorak poslale pitanja ko je investitor, koje su bile eventualne dosadašnje mjere inspekcijskog nadzora, te koje će mjere biti preduzete kako bi se zaustavile i sankcionisale ovakve aktivnosti. Odgovorila je samo Uprava za inspekcijske poslove, koja je navela da je odgovor u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma - Odsjek za građevinsku inspekciju”. Ista pitanja, sa napomenom da ovi radovi drastično krše zabranu gradnje tokom ljetnje sezone, “Vijesti” su juče poslale i u kabinet predsjednika Opštine, iz kojeg do završetka radnog vremena nije bilo odgovora. “Radovi su počeli u maju, i niko od nas se nije bunio, iako je bila velika buka, znali smo da investitor ima urednu građevinsku dozvolu. Vlasnik placa nam je govorio da tu, na Maloj plaži, više neće biti kupanja, no niko se na to od nas nije obazirao jer znamo da je to nemoguće, on može da je zakupi, ali ne može da joj zabrani pristup. Od 1. do 15. juna radovi su trajali i do kasno uveče, i na to se niko nije obazirao. Zvali smo Komunalnu policiju, pa zatim policiju, oni su to prebacivali na građevinsku inspekciju, na čiji se telefon niko nije javljao”, kazali su mještani.

Zabrana izvođenja građevinskih radova u Baru tokom ljetnje turističke sezone važi i za priobalni pojas od tunela Ćafe do granice sa opštinom Ulcinj, u kojem je i plaža u Dobroj Vodi. Zabrana, pored ostalog, važi za pripremne, zemljane, građevinsko- instalaterske radove, rekonstrukcije, dogradnje i nadgradnje, zamjenu instalacija, opreme, uređaja, raskopavanje javnih površina...

“Nadzor nad primjenama ove odluke obavlja Komunalna policija koja će redovno obilaziti teren na područjima obuhvaćenim odlukom i primati prijave građana. O svakom izvođenju radova biće sačinjene službene zabilješke, i potom dostavljene nadležnim inspekcijskim organima resorne Uprave”, navodi se u odluci predsjednika Opštine.

Bonus video: