Koliko je važna uravnotežena temperatura u zatvorenom prostoru tokom toplih dana

Stigli su nam topli dani i visoke spoljne temperature, pa se češće boravi u rashlađenom zatvorenom prostoru. Kolika je zapravo optimalna temperaturna razlika koju treba da pratimo u ljetnjim danima i kako to utiče na naše zdravlje?
4268 pregleda 0 komentar(a)
Velux
Velux
Ažurirano: 20.06.2019. 09:07h

Nakon maja i iznenađujuće niskih temperatura za taj period, u junu su se popele čak za 20 stepeni više. Vrtoglavicu, malaksalost, variranje krvnog pritiska, glavobolju i druge simptome su mnogi osjetili tokom prethodnog perioda, a posebno hronični bolesnici. Kardiolozi često, tokom ljetnjih mjeseci, upozoravaju na moguće varijacije krvnog pritiska, posebno kod osoba koje imaju srčane probleme, sve uslijed naglih temperaturnih promjena. Da bi organizam mogao da se navikne na novo stanje, važno je da je razlika u temperaturi između spoljašnjeg i zatvorenog prostora u kome se duže boravi, bude najviše desetak stepeni. Ukoliko je temperatura oko 40℃, što je čest slučaj u Podgorici, moguće je napraviti nešto veću razliku, ali ne podešavati uređaje za rashlađivanje ispod 25℃.

Radi stabilnosti i boljeg opšteg stanja organizma, preporučuje se boravak u prirodi tokom najprijatnijeg dijela dana, a to je najčešće rano ujutru ili tokom večeri. U tom periodu je važno i provjetravati prostrije radi što bolje cirkulacije svježeg vazduha, a tokom dana potrebno je zaštiti se od jake svjetlosti i visokih temperatura. Boravak u zatvorenom prostoru treba učiniti ugodnim, sa optimalnom temperaturom i po mogućnosti, izbjegavati duže izlaganje direktnim sunčevim zracima.

Kada su potkrovlja u pitanju, višak toplote i pregrijavanje prostorija regulišu VELUX krovni prozori sa unutrašnjim i spoljnim roletnama. Uravnotežena temperatura tokom dana se postiže pod mekom difuznom svjetlošću, koju omogućavaju ove roletne. Izuzetno je važno da se kontroliše količina i kvalitet svjetlosti, kako bi duži boravak u zatvorenom prostoru bio što prijatniji i ugodniji. Djeca su posebno osjetljiva na temperaturne razlike, pa su VELUX unutrašnje roletne za dječju sobu dizajnirane i osmišljene za njih, kako bi mogla da uživaju i tokom raspusta u prostoriji optimalne temperature, punoj svjetlosti, boja i veselih dezena.

Ukoliko želite da osvježite i adaptirate postojeće, ili da uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake, koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.