Koncentracija radona najveća na teritoriji Nikšića, najprisutniji u granitu

“Radon i njegovi izotopi su potomci svojih tzv. rodonačelnika – uranijuma i torijuma. Oni se raspadaju i daju niz potomaka, a neki među njima su izotopi radona. Zavisno od toga koliko u materijalu ima uranijuma i torijuma biće i radona”
69 pregleda 2 komentar(a)
radon tehnopolis nikšić, Foto: Svetlana Mandić
radon tehnopolis nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.03.2018. 12:57h

Posljednja istraživanja CANU-a o koncentraciji radioaktivnog gasa radona pokazala su da 7,9 odsto stanova, odnosno kuća u Crnoj Gori ima koncentracije veće od 300 bekerela po metro kubnom, kolika je maksimalna referentna vrijednost u Evropskoj Uniji, a da je srednja godišnja koncentracija tog gasa najveća na teritoriji Nikšića. Da bi sugrađane upoznali sa problemom radiokativnosti i kako se prema tome odnositi, na šta treba da obrate pažnju prilikom gradnje kuća, “Fontis Sol” je u Tehnopolisu organizovalo predavanje na kome je gost bio prof. dr Šćepan Miljanić sa Fakulteta za fizičku hemiju beogradskog Univerziteta.

“Radon i njegovi izotopi su potomci svojih tzv. rodonačelnika – uranijuma i torijuma. Oni se raspadaju i daju niz potomaka, a neki među njima su izotopi radona. Zavisno od toga koliko u materijalu ima uranijuma i torijuma biće i radona”, kazao je Miljanić.

Objasnio je da svi mineralni materijali, kao što su kamen, glina, opeka, gips, imaju ili uranijum ili torijum, ili i jedan i drugi element, a da je pravilo da u granitu ima najviše uranijuma, a samim tim i radona.

“Generalno, radon je svuda oko nas i to nije ništa dramatično osim ako bismo kuće, zgrade, pravili od strašno radioaktivnog kamenja. Važno je da ljudi znaju kako da se prema tome odnose i kako da prave kuće. O tome se ne vodi računa i to bi država trebalo da uredi zakonom. Radon izvire iz zemlje, jer i u zemlji ima uranijuma, pa ako imate podrum u kući u njemu sigurno imate više radona nego na višim spratovima”, kazao je Miljanić.

Istraživanje koje je sprovelo CANU pokazalo je da Crna Gora spada u sam vrh evropskih zemalja po koncentraciji radona u stambenim i radnim prostorijama, što je uslovljeno geologijom, ali da situacija nije zabrinjavajuća.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma najavilo je izradu novih propisa kojima će biti određene konkretne mjere za smanjenje koncentracije radona u stanovima i radnim prostorijama, a kao gornju graničnu vrijednost odrediće 300, umjesto dosadašnjih 400 bekerela.

Radon je, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, poslije pušenja drugi uzročnik raka pluća.

Bonus video: