Gulet odveli iz Bonića i nasukali na Ostrvo cvijeća

„Spriječeno je širenje izliva nafte i ulja sa broda i preduzećemo mjere da olupina bude osigurana od pomjeranja u slučaju da se pogoršaju vremenski uslovi", kazao je Kočan
2975 pregleda 1 komentar(a)
Danas kod Ostrva cvijeća, Foto: Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore
Danas kod Ostrva cvijeća, Foto: Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore

Stari gulet koga su nepoznati počinioci juče počeli da na divlje režu kao sekundarnu sirovinu u uvali Bonići kod Tivta, danas ujutro je prebačen u uvalu Polje sa sjeveroistočne strane Ostrva cvijeća.

Dotrajali 22 metra dugi drveni dvojarbolni jedrenjak, ovdje je polupotopljen jer je u njegov trup prodrlo more i brod je oštro nagnut na lijevi bok, nasio na plitko muljevito dno u blizini obale.

Odmah po prijavi mještana da je došlo do ovog incidenta, na lice mjesta izašla je ekipa Uprave pomorske sigurnosti i Odreda za spašavanje Mornarice VCG sa specijalnim plovilom EKO-1. Oni su olupinu guleta okružili plutajućom branom i upijačima kako bi spriječili širenje mrlje od nafte i ulja iz broda na okolni akvatorijum.

„Spriječeno je širenje izliva nafte i ulja sa broda i preduzećemo mjere da olupina bude osigurana od pomjeranja u slučaju da se pogoršaju vremenski uslovi. O svemu je obaviještena Inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije u Kotoru čiji su inspektori izašli na lice mjesta i preduzimaju dalje mjere pu pravcu pronalaženja vlasnika ovog plovila, kako bi ga on odavde uklonio. O svemu će biti obaviješteno i Ministarstvo pomorstva i saobraćaja jer očekujemo da se neizostavno, podnesu krivične prijave protiv onih koji su odgovorni za ovakvo nasukanje i polupotapanje broda, te djelimično zagađenje mora", kazao je danas oko 14 sati „Vijestima“ direktor Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore Safet Kočan.

Inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar rekao nam je da u tankovima polupotopljenog starog guleta nema nafte i ulja, već da masna mrlja koja je okružila havarisano plovilo, potiče od manje količine nafte iz mašinskog prostora koju su tokom godina, u sebe upile drvene trenice i rebra ovog broda.

„Nema dakle opasnosti od daljeg većeg zagađenja mora naftom i uljima, ali brod sada na ovom mjestu gdje se nalazi definitivno predstavlja opasnost za sigurnost plovidbe u ovom dijelu zaliva, što nije bio slučaj prije dva dana dok se nalazio u uvali Bonići. U toku je inspekcijski nadzor i preduzimanje adekvatnih mjera prema počiniocima", kazao je Lompar dodajući da će vjerovatno podnijeti krivične prijave protiv grupe Roma koji su nedavno u Dobroti kupili dotrajali stari gulet sa namjerom da ga izrežu kao sekundarnu sirovinu u Tivtu.

Lompar je dodao da je ušao u trag i čovjeku koji je Romima prodao neuporebljivi jedrenjak što je prethodno godinama trunuo u moru, vezan za bovu ispred Dobrote, ali da je ni on nema papir da je pravi vlasnik broda jer ga je svojevremeno „na riječ“ kupio od pravog vlasnika što je gulet prije desetak godina doveo u Crnu Goru.

„Taj brod je u Crnu Goru došao negdje 2009-2010. godine i bio je registrovan u registru američke savezne države Delaver koji mnoge jahte koriste kao tzv. registar povoljnosti pa nije baš lako iz njega dobiti podatke o pravom vlansiku plovila", istakao je Lompar dodajući da se polupotopljeni jedrenjak svakako mora ukloniti iz plićaka kod Ostrva cvijeća gdje se sada nalazi.

Rezanje (kasacija) dotrajalih brodova u Crnoj Gori se po važećim propisima može obavljati samo na posebnim mjestima gdje to prethodno dozvoli nadležna Lučka kapetanija, a taj posao bi trebalo da se vrši ipod nadzorom kako kapetanije, tako i ekološke inspekcije.

Međutim, u proteklih par godina, više brdodova u Boki je izrezano na različitim mjestima, više-manje potpuno ilegalno. Od kada su se u ovaj posao uključili i Romi - sakupljači sekundarnih sirovina, sve su češći primjeri poput ovog sa starim guletom u Tivtu, gdje se dotrajali brodovi nasukavaju na ovdašnje plaže i režu u moru.

Bonus video: