MJU NEGIRALO TVRDNJE

Sutomore neće biti opština

Iz Ministarstva demantovali tvrdnje Odbora da su dali pozitivno mišljenje na njihovu inicijativu
4258 pregleda 11 komentar(a)
Neracionalna inicijativa: Sutomore, Foto: Anto Baković
Neracionalna inicijativa: Sutomore, Foto: Anto Baković

Ministarstvo javne uprave (MJU) negiralo je tvrdnje Odbora za osnivanje/vraćanje opštine Sutomore MZ “Spič-Sutomore” da je dalo pozitivno mišljenje da Sutomore dobije status opštine.

Iz Odbora za osnivanje/vraćanje opštine Sutomore juče je saopšteno da su 7. juna dobili pozitivno mišljenje MJU na inicijativu za vraćanje statusa opštine, koju je Odbor uputio 17. jula 2014. godine. “Povodom objava u medijima, da je Ministarstvo javne uprave dalo pozitivno mišljenje na zahtjev MZ „Spič“ za vraćanje statusa opštine Sutomore, saopštavamo da je riječ o netačnoj izjavi.

Naime, u mišljenju koje je MJU dostavilo MZ „Spič“, između ostalog, jasno je naveden stav MJU da u ovom trenutku nije racionalno povećavati broj jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori, imajući u vidu dosadašnje iskustvo sa formiranjem novih jedinica lokalne samouprave koje pokazuje da iste nijesu finansijski održive, odnosno da nijesu u mogućnosti da se finansiraju iz sopstvenih prihoda”, navode iz MJU.

S druge strane, kako dodaju, osnivanje jedinica lokalne samouprave zahtijeva dodatno zapošljavanje u administraciji, a samim tim i dodatne troškove.

“Imajući u vidu da stabilnost sistema javnih finansija Crne Gore u značajnoj mjeri opredjeljuju lokalne samouprave, neophodno je smanjivati javnu potrošnju i iz razloga što se na taj način stvaraju uslovi za povećanje ulaganja u razvojne projekte”, navode u ovom resoru.

Iz Odbora su prethodno kazali “Vijestima” da je “Odbor je u skladu sa zakonskom procedurom dostavio mišljenje Ministarstva predsjedniku Skupštine opštine i Opštine Bar da donesu odluku o raspisivanju referenduma za građane MZ Spič-Sutomore”. “Na kojem treba da se izjasne i da potvrde želju da Sutomore bude samostalna opština”, piše u saopštenju koje je potpisao predsjednik Odbora Ratimir Vujošević.

Oni su naveli da je “pozitivno mišljenje MJU potvrdilo opravdanu želju i potrebe građana turističkog gradića i da će tako Sutomore nakon 63 godine vratiti status”.