UZ FORMULAR I DOKUMENTACIJU

Herceg Novi: Roditeljima novorođenih blizanaca 1.000, za trojke 3.000 eura

995 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić

Opština Herceg Novi će ubuduće roditeljima novorođenih blizanaca pokloniti 1.000 eura, roditeljima trojki 3.000 eura, dok će za treće dijete roditelji dobiti 300 eura.

Od početka 2018. godine Opština Herceg Novi svojim građanima za svako novorođeno dijete uručuje simboličan poklon od 100 eura, saopšteno je iz lokalne uprave.

Kako je kazala sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić roditelji sa prebivalištem u Herceg Novom, koji dobiju blizance ili trojke, će na Građanskom birou ispuniti formular, i uz dostavljenu potrebnu dokumentaciju, vrlo brzo ostvariti prava garantovana Odlukom o pravima i uslugama iz socijalne i dječije zaštite.

“Vjerujem da će roditelje koji dobiju blizance ili trojke obradovati ova pomoć u prvim danima kada bebe dođu, što je svakako novina i pozitivan iskorak kada je socijalna politika Opštine Herceg Novi u pitanju, kazala je Samardžić, i istakla da je Opština i do sada pomagala svoje građane, i da će nastaviti da to radi i ubuduće.

Osim za najmčađe, u Opštini brinu i za starije sugrađane, navodi Samardžić.

Osam geronto domaćica brinulo je za 80 naših starijih sugrađana, koji su iskazali želju da ostanu uključeni u ovaj program.

Kroz geronto program, kroz koji je osam geronto domaćica brinulo o 80 starijih Hercegnovljana. Opština Herceg Novi pomaže samohranim starijim licima preko 65 godina, koji nemaju dovoljno mogućnosti da sami o sebi brinu.

To su usluge "lakšeg" tipa, kazala je Samardžić i dodala da oni ne obuhvataju medicinske usluge, već usluge usmjerene na pomoć u socijalizaciji najstarijih sugrađana, obilazak starih lica, obavljanje kućnih poslova, odlazak kod doktora, pribavljanje medicinske dokumentacije, a vrlo često i topao i prijateljski razgovor sa onima koji brinu o njima. Opština je za ovu svrhu opredijelila 40 hiljada eura na godišnjem nivou.

Odlukom su takođe predviđene mogućnosti odobravanja jednokratne pomoći za najugroženiji dio stanovništva, građanima koji su bez posla i u teškoj materijalnoj situaciji. Takva pomoć predviđena je i za bolesne, za šta je budžetom predviđeno 15 hiljada eura, dok je za jednokratne socijalne pomoći opredijeljeno 60 hiljada eura.