Janjušević: Javni diskurs formiraju političari, akademci i intelektualci ćute

Janjušević je rekao da trenutno stanje između Srbije i Crne Gore može na prvi pogled da izgleda kao zategnuto, loše i možda najslabije od referenduma. “Međutim, kada se sagleda unutrašnji politički kontekst u Srbiji i Crnoj Gori, vidjeli bi da ova tema možda najviše odgovara i jednima i drugima”, rekao je Janjušević agenciji MINA
1175 pregleda 2 komentar(a)
Janjušević, Foto: Savo Prelević
Janjušević, Foto: Savo Prelević

U Crnoj Gori se sa partijskog nivoa generiše i formira javni diskurs o mnogim temama, bez objektivnog stava sa Univerziteta, akademije nauka, nezavisnih intelektualaca, kao što je slučaj sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, ocijenio je analitičar Dragiša Janjušević.

Janjušević je rekao da trenutno stanje između Srbije i Crne Gore može na prvi pogled da izgleda kao zategnuto, loše i možda najslabije od referenduma.

“Međutim, kada se sagleda unutrašnji politički kontekst u Srbiji i Crnoj Gori, vidjeli bi da ova tema možda najviše odgovara i jednima i drugima”, rekao je Janjušević agenciji MINA.

On je kazao da se, kada je riječ o Crnoj Gori, sa partijskog nivoa generiše i formira javni diskurs koji može da pokrije svaku temu, a da pri tom ne bude sankcionisan od jasnog kritičkog i objektivnog stava koji treba da dolazi sa Univerziteta, akademije nauka, strukovnih udruženja, nezavisnih intelektualaca.

“Svim važnijim ekonomskim, društevenim temama od uvođenje višestranačja u Crnoj Gori dominantno su se bavili političari, a Univerzitet, Akademija, strukovna udruženja i stručnjaci su uglavnom ćutali”, istakao je Janjušević.

Prema njegovim riječima, u Srbiji tema Kosova opterećuje cjelokupnu javnost već decenijama da je primicanje trenutka njegovog rješavanja gotovo neizdrživo za aktuelnu vlast i toj gorućoj temi se moraju tražiti alternative.

Janjušević je rekao da je u Crnoj Gori, poslije teme NATO-a, pitanje crkve jedina velika tema koja može da polarizuje javnost i da maskira sve velike goruće teme, kako političke, ekonomske, socijalne i svake druge.

“Kako se bude približavao trenutak usmjeravanja na rješavanje političkih pitanja, a to je reforma izbornog zakonodavstva, stvaranje uslova za fer i slobodne izbore i približavanje datuma parlamentarnih izbora, ovo će pitanje postajati manje bitno i primarno”, zaključio je Janjušević.

Bonus video: