Guverner nelegalno gradio

Radoje Žugić potvrdio da je predao zahtjev za legalizaciju kuće u Podgorici
15442 pregleda 27 komentar(a)
Predao zahtjev za legalizaciju: Žugić, Foto: Luka Zekovic
Predao zahtjev za legalizaciju: Žugić, Foto: Luka Zekovic

Porodična kuća guvernera Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoja Žugića u centru Podgorice izgrađena je u većem gabaritu nego što je to bilo predviđeno izdatom građevinskom dozvolom.

To pokazuje teret koji je upisan u kastarsku evidneciju Uprave za nekretnine na jednospratnu kuću u Ulici Gavra Vukovića, iako u Upravi za nekretnine piše Ulica Vaka Đurovića, koju je guverner dobio u nasljedstvo.

Žugić je ovo “Vijestima” potvrdio, ističući da je u zakonskom roku u ljeto 2018. predao zahtjev za legalizaciju dijela objekta.

„Prekoračenje dozvole u gabaritu objekta u površini od 21 kvadrat po svim etažama“, piše u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Riječ je o troetažnoj kući - u prvoj etaži podruma ima je garažu od 32 kvadrata i nestambeni prostor od 66 kvadrata, na prizemlju i u potkrovlju, odnosno mansardi nalaze se stambeni prostori od po 98 kvadrata.

Žugićeva kuća u podgoričkom naselju Momišići

U svom imovinskom kartonu šef CBCG prijavio je da posjeduje pomenutu kuću od 129 kvadrata sa dvorištem od 315 kvadrata. “Saglasno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekatta, 6. jula 2018. godine podnio sam nadležnom organu zahtjev za legalizaciju dijela naslijeđenog objekta (površine 21m2) u Podgorici (broj zahtjeva: 08-U1-360-3130/2018). Podaci se mogu provjeriti na sajtu Glavnog grada”, kazao je guverner.

Žugić nije usamljen slučaj koji ima nekretninu gdje je njen dio nelegalno izgrađen. Brojna su zvučna imena sa aktulene političke scene, kako iz redova DPS- a, tako i opozcije, koji su gradili, dograđivali kuće ili zgrade za šta nijesu imali dozvolu. Minulim zakonom divlja gradnja bila je tretirana kao krivično djelo.

U Podgorici su praktično cijela naselja podgnuta mimo planske dokumentacije, bez plaćenih komunalija, gdje je država izgubila milione eura.

Samo podgoričkom Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora glavnog grada, predato je nevjerovatnih 12 hiljada zahjeva za legalizaciju i oni se još obrađuju. Na niovu Crne Gore ukupno je predato zaključno sa 16. julom oko 50 hiljada zahtjeva za legalizaciju.

Pretpostvalja se da broj nelegalnih objekata je mnogo veći, posebno u Podgorici i na primorju, gdje je cijena nekretnina daleko veća u odnosu na ostali dio Crne Gore.

Odbor za prostorno planiranje Zajednice opština Crne Gore predao je inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o planiranju prostora i izgradnju objekata kojim će rok za legalizaciju, ali i za izradu započete planske dokumentacije da se produži do 31. marta ove godine.

Na Jovanu Žugić se vode dva poslovna prostora, Milici Žugić stan Budvi

Samo kuća u Podgorici uknjižena je na ime guvernera.

Iako je u imovinskom kartonu prijavio da posjeduje vikendicu od 62 kvadrata u izgradnji, te zemljište od 160 kvadratra, ta imaviona nije evidentirana u Upravi za nekretnine.

Njegova supruga Milanka na svoje ime ima uknjiženo zemljište od 400 kvadrata na Žabljaku.

Guvernerova kćerka Jovana na svoje ime ima uknjižena dva poslovna prostora od 42 i 40 kvadrata, dok je guverner stan u centru Budve u zgradi preko puta „TQ Plaze“ od 62 kvadrata poklonio svojoj mlađoj kćerki Milici.

“Na osnovu Ugovora o poklonu sa doživotnim plodouživanjem, zaključenim 9. decembra 2016. godine, prenio sam vlasništvo na nepokretnosti u Budvi na svoju kćerku. Pisana izjava sa kopijom notarskog zapisa predata je Agenciji za spečavanje korupcije 15. decembra 2016. godine”, kazao je Žugić.

Bonus video: