U Beranama najveće interesovanje za upis u gimnaziju i medicinsku školu

Konačne rang liste kandidata, kako je saopšteno iz beranskih srednjih škola, biće objavljene najkasnije do 25. juna, nakon čega će biti poznati datumi predviđeni za upis učenika
756 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija "Panto Mališić", Foto: Tufik Softić
Gimnazija "Panto Mališić", Foto: Tufik Softić

Najveće interesovanje, kada je riječ o upisu u srednje škole u Beranama vlada za gimnaziju i medicinsku školu, za koje se već u prvom roku prijavilo više od konkursom predviđenog broja učenika.

U Gimnaziji “Panto Mališić” prijave je predalo 126 učenika, koji konkurišu na 112 slobodnih mjesta. Od prijavljenog broja, njih 64 su nosioci diplome “Luča”.

Direktor Gimnazije Sreten Lutovac nada se da će Ministarstvo prosvjete nastaviti praksu od prethodnih godina i odobriti povećanje kvote za upis.

"Prijavilo nam se 14 učenika više nego što je predviđeno konkursom. S obzirom na to, nadam se da će nam Ministarstvo odobriti formiranje pet odeljenja sa po 25 učenika i tako nastaviti jedan kontinuitet po pitanju gimnazije”, kazao je Lutovac.

Za Srednju medicinsku školu “Dr Branko Zogović” i ove godine vlada veliko interesovanje, ali Žarko Raičević, direktor ove škole, ne vjeruje da će Ministarstvo povećati kvotu za upis.

“Imamo 163 prijave za 112 slobodnih mjesta. Od tog broja na obrazovnom profilu Zdravstveni tehničar konkurisalo je 123 učenika, od kojih 60 odličnih, a slična je situacija i na obrazovnom profilu Farmaceutski tehničar, gdje je konkurisalo 40 učenika”, kazao je Raičević.

Za Srednju stručnu školu ove godine vlada nešto veće interesovanje čemu je, kako smatraju u ovoj školi, doprinijela i dobro organizovana kampanja promocije obrazovnih profila.

Direktor ove škole Naser Gargović naglasio je da najveće interesovanje vlada za elektortehnički smjer i obrazovni profil frizera.

“Interesantno je da se među prijavljenim učenicima nalazi 11 odličnih, jedan sa diplomom “Luča” i 20 vrlodobrih učenika, a imamo i veliki broj prijavljenih učenika iz okolnih opština. Ukupno se do sada na konkurs prijavilo 86 učenika”, istakao je Gargović.

Na 182 slobodna mjesta u SSŠ “Vukadin Vukadinović” prijavilo se 93 učenika, a iz uprave škole je saopšteno da najveće interesovanje vlada za četvorogodišnje programe Tehničar drumskog saobraćaja i Tehničar za špediciju, carinu i organizaciju transporta.

“Što se tiče trogodišnjih programa, i ove godine najveće interesovanje vlada za kuvare i već su popunjena sva slobodna mjesta. Posebno mi je žao što je malo interesovanje za obrazovni program Šumarski tehničar, jer smo jedina škola koja školuje taj kadar. Malo interesovanje među učenicima vlada i za smjer Ekonomski tehničar iako samo 30 kilometara dalje, u Bijelom Polju, svake godine taj smjer upisuje dva odjeljenja”, kazao je direktor ove škole Vujica Popović.

Konačne rang liste kandidata, kako je saopšteno iz beranskih srednjih škola, biće objavljene najkasnije do 25. juna, nakon čega će biti poznati datumi predviđeni za upis učenika.

Bonus video: