Četvri sajam NVO-a u Beranama

"Nevladin sektor i dalje opstaje i ostaje da se bori i zalaže za uvodjenje evropskih standarda i rješavaje pitanja od značaja za različite ciljne grupe"
633 pregleda 0 komentar(a)
Sajama NVO Berane, Foto: Tufik Softić
Sajama NVO Berane, Foto: Tufik Softić

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Opštinom Berane, priredio je danas na gradskom trgu, odnosno glavnoj ulici u ovom gradu, četvrti Sajam nevladinih organizacija, na kojem je učestovalo oko četrdeset NVO iz čitave Crne Gore.

Otvarajući sajam izvršna direktorica CRNVO Ana Novaković kazala je da je danas dan za pozitivne vijesti, za predstavljanje rezultata, mđjusobno umrežavanje i druženje i što je najvažnije za direktnu komunikaciju sa gradjanima.

„To je negdje i odgovor na pitanje - zašto sajam nevladinih organizacija? Zato što smo svjesni da mi, u nevladinom sektoru, usljed svakodnevnih obaveza i aktivnosti, nekada neopravdano zanemarimo širu javnost, a prvenstveno gradjane koji ne dobijaju redovne informacije o našem radu i djelovanju. Zato vjerujemo da barem jedan dan u godini treba da posvetimo upravo predstavljanju rezultata našeg rada i da, jednom godišnje, fokus pažnje svih nas budu upravo rezultati a ne problemi“ kazala je Novaković.

On je dodala da nije moguće spakovati višegodišnji rad nevladinih organizacija u jedan dogadjaj i jedan dan.

„Ako treba u najkraćem da sumiramo sta smo uradili tokom gotovo dvije decenije, onda možemo reći da je nevladin sektor u Crnoj Gori do sada mobilisao veliki broj građana za rješavanje ekoloških i socijalnih problema, promovisao i započeo proces evropske integracije Crne Gore zalazući se za zaštitu ljudskih prava i vladavinu prava, inicirao i kreirao više desetina zakona, strategija i drugih javnih politika, razvijao kulturne sadržaje, aktivizam mladih, ukazivao na nepravilnosti u radu institucija, pružao servise za žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, stavljao na dnevni red osjetljive teme kao sto su suočavanje sa prošlošću, te realizovao više stotina projekata podržanih iz evropskih i drugih fondova stavljajući ih u funkciju opšteg dobra i rješavanje naših, unutrašnjih problema“ – kazala je Novaković.

Prema njenim riječima u turbulentnim vremenima, nevladin sektor i dalje opstaje i ostaje da se bori i zalaže za uvodjenje evropskih standarda i rješavaje pitanja od značaja za različite ciljne grupe.

„Vjerujem da svako društvo moze biti ponosno na ovakav nevladin sektor i naše učinke do sada“ – smatra Novaković.

Na otvaranju sajma govorio je i savjetnik predsjednika opštine Berane Zoran Jojić, kao i predstavnica Ministarstva javne uprave Marija Haduković.

Sajam je, kako je objašnjeno, primarno podržan od Evropske misije u Crnoj Gori, a finansiralo ga Ministarstvo javne uprave.

Štandovi nevladinih organizacija privukli su značajnu pažnju stanovnika Beranana, a na nekima od njih bilo je i proizvoda za prodaju.

Bonus video: