Bukovičani pisali Maksimoviću, Gordijanu i Garoviću: Gradićete mHE kad na vrbi rodi grožđe

"Imamo jednu jedinu preporuku, a ona glasi: -Sklonite mašine što dalje od naše rijeke, do tada se neće ni naše straže skloniti"
14843 pregleda 25 komentar(a)
Bukovica protest, Foto: Jelena Jovanović
Bukovica protest, Foto: Jelena Jovanović

Mještani sela koja gravitiraju rijekom Bukovicom poslali su otvoreno pismo vlasnicima kompanije "Hydra MNE" Milovanu Maksimoviću, Jovanu Gordijanu i direktoru tog preduzeća Bobanu Garoviću.

"Obraćamo vam se kao vlasnicima i izvršnom direktoru firme „HYDRA MNE“ d.o.o. Podgorica, koji, kao što smo mogli primijetiti u medijima, ne odustaju od namjere da devastiraju našu rijeku Bukovicu. Ovim putem, poručujemo Vam sljedeće: Čudu se nijesmo mogli načuditi kada smo prije neki dan otvorili dnevnu štampu i tamo zatekli 'dokument' koji su potpisali neki 'dušebrižnici' , koji su se sjetili naših sela i mještana sada kada žele da zgrću milione uništavajući naše najveće bogatstvo i prirodni dragulj, sa kojim može da se diči Crna Gora, Balkan, pa i Evropa. Kao vlasnici i direktor „Hydre MNE“, firme koja se namjerila da radi mini hidroelektrane na našoj rijeci, drznuli ste se ni manje, ni više nego da sastavite tekst, koji ste sami nazvali, gle čuda - 'Šavnička deklaracija'.

Da nije tužno bilo bi zaista smiješno.

Znali smo da ste spremni bili da nam unište ono najvrjednije što imamo, ali da možete da se odlučite i na ovakav korak, samo nam govori da imamo posla sa ljudima koji žele na ovaj način da vrijeđaju i naš zdrav razum. Ako je šavnička vlast spremna da vam i to dozvoli, znajte dobro da mještani sela koja gravitiraju pored rijeke Bukovice ne žele da ih iko uči šta je za nas bolje i da nam bilo ko piše takozvane 'deklaracije'. I tu naravno nije kraj. U tom Vašem dokumentu, mnogo je nelogičnih stvari, kao što je i sama ideja da ga napišete i nazovete ovako, van zdrave pameti. Zato ćemo, još jednom, poručiti stvari koje uporno ponavljamo otkada i traje naša borba: Gospodo, kao prvo, uopšte nijesmo zainteresovani za vašu investiciju koju nazivate 'javnim interesom', jer svako zdravorazumsko biće zna da je u pitanju interes grupe pojedinaca, koji se broji milionima eura.

Sljedeća stvar, sve da te elektrane, koje ste mislili da možete izgraditi, ponudite da budu i naše vlasništvo, mi ih na našoj rijeci ne želimo, jer znamo da bi je tako uništili, a mi naše blago ne damo nikome. Hydra MNE se u ovom svom 'dokumentu' hvali kako poštuje zakonske procedure i naše preporuke.

Mi za njih imamo jednu jedinu preporuku, a ona glasi: -Sklonite mašine što dalje od naše rijeke, do tada se neće ni naše straže skloniti. Tamo navodite: 'da bi se razvijao turizam neophodno je postojanje puta, vodovoda i adekvatno snabdijevanje električnom energijom.' Opet se igrate sa elementarnom logikom. Gospodo, sve je džaba ovo što ste nabrojali, ako ne očuvamo prirodu onakvom kakva nam je data. Naučite da saberete dva i dva, pa onda govorite o razvoju turizma.

Naglašavate da bi pomagali školske i vanškolske aktivnosti za djecu iz Boana. E ovo je daleko najveća uvreda koju ste iznijeli ovdje. A šta bi u tom slučaju onda radili sa djecom iz ostalih naših sela?

Govorite kao da u našim selima djece nema, ili da vam nije ni stalo do njih. E pa baš zbog toga što su djeca naša budućnost, kako i sami navodite, mi ćemo da im ostavimo čistu i netaknutu rijeku Bukovicu. Ljepšeg poklona, za bilo kakve aktivnosti, od toga ne mogu dobiti. Imamo mi i puteve kojima smo do sada nesmetano razvijali stočarstvo, imamo i pojilište najljepše na svijetu, a kupališta na Bukovici ne morate vi da uređujete, jer se za to odavno pobrinula majka priroda.

Nemojte više misliti na nas, jer od vašeg 'dobra' počinje da nas hvata muka, a ovo obraćanje našim 'dušebrižnicima' završićemo jednom narodnom – Vašu takozvanu 'deklaraciju' okačite mačku o rep!

Ili, da još jasniji budemo, Bukovica će imati mini elektrane kad na vrbi rodi grožđe, a mi, makar ostali cio život da se smjenjujemo na straži, nećemo dozvoliti ni da je vidite, a ne da je taknete!", piše u otvorenom pismu mještana koji gravitiraju rijekom Bukovicom, koje u njihovo ime potpisuje Vladan Radojević.

Bonus video: