Pljevlja: Opštinarima žardinjere ljepše od lipa i javora

Ekolozi najavili krivične prijave, jer u glavnoj ulici u Pljevljima nema mjesto za posječeni drvored
1031 pregleda 0 komentar(a)
Ulica kralja Petra I, Foto: Goran Malidžan
Ulica kralja Petra I, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović podnijeće krivine prijave protiv odgovornih u Opštini Pljevlja, ukoliko ne zasade nove drvorede u Ulici kralja Petra u centru grada, koja se rekonstruše.

Mitrović je kazao da je sadnja drvoreda predviđena po projektu, ali da, prema njegovim informacijama, u lokalnoj upravi namjeravaju da odustanu od toga i umjesto drvoreda postave žardinjere.

„Oni su zakonski dužni da zasade novo drveće na mjestu gdje su posječeni drvoredi stari više decenija. Ukoliko to ne urade podnijeću prijave protiv odgovornih u Opštini Pljevlja. Očito je da nisu planirali da postave nove drvorede, jer su cijelu ulicu asfaltirali i popločali behaton pločama, ne ostavljajući mjesta za nove drvorede“, rekao je Mitrović.

Mitrović tvrdi da je za posljednjih pet godina u gradu posječeno više od 100 stabala.

“Pljevlja se pretvaraju u beton na uštrb zelenila. Pozivam novoizabranog predsjednika Opštine Igora Golubovića da dosadašnju praksu prekine i da naloži da se u čitavoj Ulici kralja Petra zasade lipe ili neka druga stable”, rekao je poznati pljevaljski ekolog. Iz Opštine “Vijestima” nisu odgovorili na pitanje da li će u glavnoj ulici u gradu biti zasađeni novi drvoredi.

Direktor Direkcije za razvoj i investicije Nenad Rubežić ranije je kazao “Vijestima” da će drvoredi biti zasađeni na dijelu od Opštine do hotela s jedne i druge strane i od NLB banke do Omladinske ulice.

Diplomirani inžinjer arhitekture i hortikulture Vaso Knežević kaže da je bio član tima za izradu projektnog zadatka za izradu Glavnog projekta rekonstrukcije Ulice kralja Petra i Tršove ulice.

“Sugerisao sam da drvored u glavnojj ulici bude po središnjoj osi ulice, sa okolnim većim žardinjerama (sadnim jamama) oko kojih bi ujedno bile i klupe, a isto tako da po sredini ulice bude i osvjetljenje koje bi bilo dvostrano. I tako je i ušlo u projektni zadatak. Međutim, projektantu je to zasmetalo jer je imao nimalo originalno rešenje, tj. rešenje kao da je glavna ulica saobraćajnica, a ne gradsko šetalište (glavni projektant je bio inženjer građevine za saobraćajnice). Projektant je šetalište zamislio da drvoredi budu kao što su bili i prije rekonstrukcije, a po sredini ulice instalacije/infrastruktura, i nimalo se taj projektant nije pozabavio dušom ovoga grada niti nekim arhitektonskim rješenjima koja bi razbila monotonost same ulice. Tadašnja Direkcija za izgradnju i razvoj Opštine je izašla u susret projektantu i izmijenila projektni zadatak, bez moje saglasnosti kao jednog od članova radnog tima. Očigledno sada nema prostora za zelenilo ni kako je projektant planirao, jer je vršena malo ‘adaptacija’, a malo ‘rekonstrukcija’, po ad hoc sistemu”, rekao je Knežević.

I Oligca Otašević inženjer pajzažne arhitekrure, koja je bila član komisije kaže da je Opština obavezna da na mjestu ranijeg drvoreda zasadi novi.

“Komisija je ranije donijela odluku da se uklone postojeći drvoredi i na njihovo mjesto zasade novi. Naš predlog je bio da se umjesto lipa zasadi kuglasti javor. Značaj drveća je ogroman i nije u redu da se ne ispoštuje predloženo rješenje”, rekla je Otašević. Na pitanje da li žardinjere mogu biti alternative drvoredima Otašević je kazala da je to “nemoguća misija” posebno za sredinu kao što su Pljevlja.

Bonus video: