Revitalizacija šest generatora u HE "Perućica"

“Ovo će u znatnoj mjeri povećati pogonsku spremnost, sigurnost i pouzdanost u radu, te produžiti vijek trajanja naše najstarije velike hidroelektrane koja je u sistemu još od 1961.godine“, saopštili su iz EPCG
700 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Svetlana Mandić
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Svetlana Mandić

U naredne dvije godine biće revitalizovano šest generatora u Hidroelektrani (HE) „Perućica“, a ugovor o relalizaciji projekta potpisali su izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Igor Noveljić i predstavnik izvođača radova, konzorcijuma “Sever-Nikcom-Končar GIM”, izvršni direktor Mile Todorović. Rok za završetak posla, vrijednog oko tri miliona eura, je kraj 2021.godine, a radovi će se uglavnom izvoditi u periodima planskog zastoja Hidroelektrane zbog redovnog remonta.

“Ovo će u znatnoj mjeri povećati pogonsku spremnost, sigurnost i pouzdanost u radu, te produžiti vijek trajanja naše najstarije velike hidroelektrane koja je u sistemu još od 1961.godine“, saopštili su iz EPCG.

Kako se u saopštenju navodi Noveljić je naglasio je planirana revitalizacija generatora početak velikih investicija u HE „Perućica“ te da se tokom jula očekuje potpisivanje kreditnog aranžmana za realizaciju projekta sa njemačkom razvojnom bankom-KfW vrijednog 33 miliona eura.

„Paralelno sa realizacijom rekonstrukcije i modernizacije HE 'Perućica' biće realizovana i zamjena transformatora, a dio sredstava iz kredita je predviđen za izradu dokumentacije za novi osmi agregat. Vrijednost tog projekta je 23 miliona eura“, stoji u saopštenju.

Revitalizacija agregata podrazumijeva demontažne i montažne radove, usluge mjerenja, kontrole i ispitivanja na generatorima, sanacione radove i usluge u hidroelektrani, kao i izradu i reparaciju djelova generatora u fabrici izvođača radova te isporuku i ugradnju opreme.

Bonus video: