"ČIST LIM, ČIST OBRAZ"

Akcija čišćenje korita i obale Lima: Priprema za EP u fly fishingu

"Uspjeli smo da u ovoj akciji očistimo oko šest stotina metara obale i korita, na potezu od sredine naselja Hareme, pa do magistralnog mosta u naselju Talum", kazao je član SRK "Lim" Boško Vulević
596 pregleda 0 komentar(a)
Očišćeni dio obale, Foto: Tufik Softić
Očišćeni dio obale, Foto: Tufik Softić

Akcijom čišćenja korita i obale rijeke Lim, koja je simbolično nazvanom "Čist Lim, čist obraz", članovi Sportskog ribolovnog kluba "Lim" proteklog vikenda nastavili su pripreme terena za održavanje Evropskog prvenstva u fly fishingu u Beranama.

Oni smatraju kako je potrebno da u akcijama učestvuje što veći broj građana, kako bi se pokazalo da je Berane dobar domaćin.

"Uspjeli smo da u ovoj akciji očistimo oko šest stotina metara obale i korita, na potezu od sredine naselja Hareme, pa do magistralnog mosta u naselju Talum. Samo na ovoj dionici sakupili smo oko 40 velikih kesa smeća i napravili nekoliko gomila različitog otpada koje ćemo morati da pokupimo uz pomoć mehanizacije", kazao je član SRK "Lim" Boško Vulević.

On je objasnio da zbog još uvijek velikog vodostaja nisu uspjeli da priđu drugoj obali rijeke, ali će to uraditi čim opadne nivo vode u tom dijelu.

Prema njegovim riječima ova dionica zapravo je jedna od staza koju će koristiti ribolovci iz 20 evropskih država koji će početkom narednog mjeseca učestvovati na prvenstvu u mušičarenju.

"U Beranama će biti održano pet sesija, raspoređenih u tri takmičarska dana. Učešće je već prijavilo 20 ribolovnih klubova, što znači da ćemo imati 100 ribolovaca koji će pecati ovdje. Organizaciona pravila su vrlo stroga, tako nas narednih dana očekuje puno posla, naročito oko pripreme staza", objasnio je predsjednik Sportsko ribolovnog kluba "Lim" Milutin Mićović.

Član kluba i šampion Crne Gore u mušičarskoj ligi za 2018. godinu , Bojan Pešić, pokušavajući da objasni haotično stanje u kojem se nalazi priroda duž Lima, kaže da je glavni uzrok tome nizak nivo svijesti građana kada se radi o zaštiti životne sredine.

“Ovih dana intenzivno čistimo Lim i obalu, ne biste vjerovali na šta smo sve naišli i koju količinu smeća smo pokupili. Naši ljudi jednostavno nemaju svijest da prirodu treba čuvati i da ne treba da odlažu smeće gdje god stignu. Baš iz tog razloga narednih dana, sve do prvenstva, imaćemo pojačane kontrole i svaki nesavjestan građanin biće sankcionisan” rekao je Pešić.

Evropsko prvenstvo u fly fishing-u, biće održano od 1. do 7. jula u Beranama, Plavu i Andrijevici, što će ujedno biti prvi put da Crna Gora dobije priliku da bude domaćin najznačajnijeg ribolovnog takmičenja na starom kontinetu.

Tri dionice su u Plavu, a po jedna u Beranama i Andrijevici.

Članovi SRK “Lim” iz Berana još prije dvije sedmice započeli su akciju čišćenja obala i korita rijeke Lim, posebno na potezu gdje će se održavati ovo prestižno takmičenje, kako bi i Berane i Crnu Goru ljubiteljima fly fishing-a koji dolaze iz uređenih i razvijenih evropskih država prikazali u što boljem svjetlu.