Pristupanje EU i Agenda održivog razvoja mogu transformisati nacionalne prioritete Vlade

Skup u Kolašinu organizovale su Kancelarija za evropske integracije i Sistem UN sa ciljem razrade "prethodno identifikovanih sinergija između dva ključna snažna razvojna procesa u zemlji – pristupanja Evropskoj uniji i ostvarivanja Agende održivog razvoja do 2030.godine"
377 pregleda 0 komentar(a)
Sa skupa u Kolašinu, Foto: United Nations in Montenegro
Sa skupa u Kolašinu, Foto: United Nations in Montenegro

Pristupanje Evropskoj uniji (EU) i Agenda održivog razvoja do 2030. godine dvije su međunarodne obaveze, koji mogu transformisati nacionalne prioritete za Vladu Crne Gore. To je kazala Fiona Mekluni, rezidentna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, na skupu u Kolašinu, čije je cilj razrada uvezanosti te dvije agende.

"Ispunjavanje kriterijuma za pristupanje i postizanje ciljeva iz Agende, potencijal su koji može omogućiti seriju transormacionih promjena u cijeloj državi i, uz to i prilku da se postigne unaprjeđivanje života stanovnika Crne Gore...To bi bili programi, projekti i prioriteni aktivnosti koje bi se fokusirale na najvažnijim oblastima, u kojima je moguće ostavariti najbrži uspjeh u okviru onoga što je proces pristupanja EU i u okviru onoga što je proeces ispunjavanja ciljeva iz Agende- oblasti zaštite živote sredine, vladavina prava, zaštite ljudskih prava i socijalne zaštite i zapošljavanja", rekla je Mekluni.

Prema njenim riječima, te oblasti su identifikovane kao "akceleratori postiznanja ciljeva održivog razvoja i ispunjavanja EU zahtjeva". Tako će, objasnila je Mekluni, u okviru poglavlja 27, biti pokrenuto postizanje čak 40 ciljeva iz Agende. Ispunjavanjem uslova iz poglavlja 23, biće postignuto 28 ciljeva održivog razoja, a u okviru poglavlja koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje 12 važnih ciljeva.

"Crna Gora ima veliku odgovornost kada govorimo o ciljevima održivog razovoja UN, naročito, jer je 12.000 građana učestvovalo u njihovom definisanju. Naša država je, među prvima, u svIjetu definisala strateški okvir za tu oblast", kazao je Marko Mrdak, zamjenik glavnog pregovarača sa EU.

Skup u Kolašinu organizovale su Kancelarija za evropske integracije i Sistem UN sa ciljem razrade "prethodno identifikovanih sinergija između dva ključna snažna razvojna procesa u zemlji – pristupanja Evropskoj uniji i ostvarivanja Agende održivog razvoja do 2030.godine".

Bonus video: