DIREKTOR UPRAVE POLICIJE U NJEMAČKOJ

Veljović i Roman: Novom strukturom do boljeg odgovora na organizovani kriminal

Veljović je kazao da je zadovoljan zbog prijateljskih odnosa Crne Gore i Njemačke
535 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Uprava policije
Sa sastanka, Foto: Uprava policije

Nova organizaciona struktura crnogorske policije doprinijeće efikasnijem i snažnijem odgovoru na organizovani kriminal, ocijenili su direktor Uprave policije Veselin Veljović i predsjednik Savezne policije Njemačke Diter Roman.

Veljović, koji na poziv Romana boravi u posjeti Njemačkoj, kazao je da je zadovoljan zbog prijateljskih odnosa dvije države i da je Crna Gora spremna da dalje razvija kvalitetne i profesionalne partnerske odnose.

On i Roman su ocijenili da će nova organizaciona struktura crnogorske policije doprinijeti još efikasnijem i snažnijem odgovoru na organizovani kriminal i da će biti osnažena međunarodna policijska saradnja u cilju zajedničkog odgovora na bezbjednosne izazove u regionu.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, intenzivna saradnja crnogorske i njemačke policije na strateškom i operativnom nivou ostvaruje se realizacijom projekata i učešćem u zajedničkim policijskim akcijama.

Roman je naveo da je zadovoljan zbog konkretnih rezultata crnogorske policije koji su, kako je ocijenio, doprinijeli aktivnostima crnogorskih državnih organa na putu ka Evropskoj uniji.

Veljović i Roman su, kako su rekli iz Uprave policije, razgovarali i o ilegalnim migracijama čija se ruta kreće preko zemalja Zapadnog Balkana u cilju efikasnijeg zajedničkog odgovora na ovaj problem.

„Oni su razgovarali o značaju ulaganja zajedničkih napora u postizanju konkretnih rezultata u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i saglasili se da zajedničko djelovanje na tom polju predstavlja važan aspekt u borbi protiv njegovih pojavnih oblika koji se nikad ne zadržavaju u granicama samo jedne države“, kaže se u saopštenju.

Roman je istakao da je uloga crnogorske policije u djelovanju FRONTEX-a veoma značajna u organizacionim aktivnostima, obukama, zajedničkim operacijama i analizi rizika za granice.

Veljović se sastao i sa potpredsjednikom Savezne kriminalističke policije Peterom Henclerom u Berlinu.

Veljović i Hencler su naveli da su zadovoljni zbog intenzivne saradnje kriminalističkih policija dvije države u razmjeni operativnih informacija, u odnosu na otkrivanje i procesuiranje osoba koje su predmet istraga u jednoj od dvije države.

Oni su konstatovali da su zajedničke akcije i konkretne projektne aktivnosti doprinijele dostizanju standarda crnogorske policije u procesu evropskih integracija koji jačaju bezbjednost građana, kako Crne Gore i Njemačke, tako i drugih država u regionu.

„Tema sastanka bila je i evropska integracija i tom prilikom Hencler je kontinuirane napore crnogorske policije u ostvarivanju konkretnih i mjerljivih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, što je prepoznato i u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za prošlu godinu“, dodaje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas