Uspješna generacija proslavila pola vijeka mature

Generacija maturanata 1968/1969. bjelopoljske Gimnazije sada ima po 68-69 godina
1728 pregleda 0 komentar(a)
Ispred Gimnazije nakon 50 godina, Foto: Privatna arhiva
Ispred Gimnazije nakon 50 godina, Foto: Privatna arhiva

Generacija maturanata 1968/1969. bjelopoljske Gimnazije proslavila je pedeset godina mature. Od šest odjeljenja na prozivci u Gimnaziji bilo je njih 40. Isto toliko je preminulih, kojima su odali počast.

Maturu su završili 68-69. godine, a imaju po 68-69 godina.

“Sa veliki nestrpljenjem sam iščekivala da se poslije pola vijeka susretnem sa svojim drugovima i drugaricama“, kazala je Enesa Kadić, profesorica u penziji, koja je na proslavu mature i rodno Bijelo Polje stigla iz Prištine.

„Ovaj susret je divan. I kada me neko pita je li to stvarno toliko godina prošlo od završetka mature, kažem jeste. Mnogo je i da se broji a ne da prođe“, priča ona.

Političar Avdo Gorčević je kazao da je ovo za njega poseban dan.

„Danas proslavljam 50 godina mature, osjećam se lijepo, mladalački, kao da smo juče izašli iz škole. Imam 68 godina, a u školu sam krenuo malo ranije. Bio sam jedan od najmlađih, najljepši sam i sad, pametnijih ima, ali ljepših od mene nema”, kaže u šali Avdo.

On, kao i njegovi drugovi i drugarice posebno su se zahvalili trojici profesora Miju Cvijoviću, Milovanu Ciki Jevriću iMilošu Kovačeviću, koji su, bez obzira što nose teret devete decenije, došli da uveličaju njihovo slavlje.

Milu Moračaninu iz Pavinog Polja je bilo žao što na ovom predivnom slavlju nije bilo nikog iz njegovog odjeljenja. U odjeljenju su bili samo muškarci, a razredni starješina je bio Šćepan Jeknić.

Nada Mešter Kovačević je stigla iz Užica, gdje se, nakon studija udala i živi.

„Predivno je bilo i na prozivci i ovdje na proslavi. Donijela sam fotografije sa 20 godina mature, pa smo zajedno evocirali uspomene. Mnoge sam prepoznala, a neke sam, nažalost zaboravila, kao i svi mi“, kaže ona.

Nekadašnja direktorica bjelopoljskog Centra za socijalni rad Azra Šehović je kazala da je neke od drugova i drugarica danas srela prvi put poslije 50 godina i da je osjećaj nevjerovatan. “Divna generacija, divno druženje, srećna sam što smo ponvo zajedno. Sa mnogima od njih sam u kontaku. Ovdje na proslavi najviše nas ima iz mog, IV 1 odjeljenja“, ispričala je Azra

Bonus video: