Borci i komunisti položili cvijeće na Kapinom Polju

743 pregleda 1 komentar(a)
Sa polaganja vijenca, Foto: Svetlana Mandić
Sa polaganja vijenca, Foto: Svetlana Mandić

Udruženje boraca narodno-oslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića održali su kod spomenika na Kapinom Polju, u Nikšiću, komemoraciju povodom obilježavanja 76 godina od strijeljanja 25 boraca. Nakon što su predstavnici izviđača položili cvijeće, predsjednik nikšićkog UBNOR-a Slobodan Bato Mirjačić je kazao d je na današnji dan „prije 76 godina plakala Crna Gora jer je 180 rodoljuba i partizana strijeljano u sedam opština širom Crne Gore samo zato što su voljeli svoju domovinu, što su voljeli slobodu“.

Brano Nikčević, član predsjedništva UBNOR-a i antifašista Nikšić, kazao je da pod humkom na Kapinom Polju leži 25 boraca iz svih krajeva, “raznih dobi, različitih zanimanja, ali zbratimljenih jednim idealom, idealom slobode i borbe protiv okupatora i domaćih izdajnika”, koji su strijeljani u znak neprijateljske odmazde za velike partizanske pobjede u četvrtoj i petoj ofanzivi. Istakao je da im smeta kada neko pokušava da omalovaži i poništi borbu za slobodu i žrtvu svih junaka NOB-a, kada hoće da im oskrnave i ruše spomenike.

“Mi to ne smijemo dozvoliti, jer ova spomen-obilježja koja su podignuta u znak zahvalnosti ratnim žrtvama i oko kojih se okupljamo obavezni smo da čuvamo i pazimo, ne samo da bi ih otrgli od zaborava već da njihovo veliko djelo služi kao zvijezda vodilja u vaspitanju budućih generacija kako se čuva, voli i brani svoja otadžbina”, poručio je Nikčević.

Cvijeće je položila i delegacija Opštinskog komiteta Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (OK JKP CG) Nikšić i Organizacije boraca NOR-a (OBNOR).

Komnen Perišić, sekretar nikšićkih komunista i OBNOR-a Nikšić podsjetio je da je spomenik 1971.godine otvorio Krsto Popivoda, koji je 1941.godine u Nikšiću predvodio komuniste kada je donešena odluka o ustanku.

Spomenik je rad Slobodana Vukajlovića, čijih pet stubova sjedinjenih u baklju slobode, predstavlja pet stubova na koje su prilikom strijeljanja vezivane grupe od po pet logoraša.

Bonus video: