MORT: Solana će biti u kontinuitetu zaštićena

Iz ministarstva su saopštili da će nastojati da se tim područjem upravlja održivo i u skladu sa zahtjevima zaštite prirode
856 pregleda 2 komentar(a)
Ulcinjska solana, Foto: Shutterstock
Ulcinjska solana, Foto: Shutterstock

Ministarstvo održivog razvoja i turizma nastojaće da područje ulcinjske Solane bude u kontinuitetu zaštićeno i da se njim upravlja održivo i u skladu sa zahtjevima zaštite prirode, saopšteno je iz tog resora.

Ulcinjska Solana je, na sjednici Skupštine Opštine Ulcinj, u ponedjeljak, proglašena parkom prirode.

Iz Ministarstva su kazali da će, sa obzirom na to da Solana predstavlja područje biodiverziteta koje je međunarodno značajno i ispunjava šest od devet kriterijuma za proglašenje Ramsar područjem, poslati pripremljeni Ramsar formular Sekretarijatu Konvencije za nominaciju lokaliteta za upis na tu listu.

„Kako smo tokom protekle četiri godine preduzeli važne korake na zaštiti Solane, nastavićemo da sprovodimo dalje odlučne napore da bi se područje u kontinuitetu štitilo i da bi se njime održivo upravljalo u skladu sa zahtjevima zaštite prirode“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je ključno pitanje dalje upravljanje i obezbjeđenje novca za održavanje adekvatnog vodnog režima, kroz dalji remont pumpnih stanica i ostale infrastukture.

„Značajna je svaka podrška u finansiranju radi uspostavljanja mjera zaštite i promocije prirodnih vrijednosti Solane, obnavljanja proizvodnje soli u adekvatnom obimu, kao i različitih tipova eko-turizma, posmatranje ptica, pješačenje“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, sa obzirom na to da je pružanje odgovarajućeg statusa zaštite Solane i efikasno sprovođenje mjera očuvanja dio mjerila za zatvaranje Poglavlja 27, Ministarstvo će proces vezan za zaštitu i upravljanje tim područjem nastaviti da vodi transparentno.

Iz tog resora su dodali da će blagovremeno informisati javnost, Evropsku komisiju, Evropski parlament i ostale zainteresovane subjekte o svim relevantnim informacijama na tom putu.

Kako su naveli, usvajanjem Odluke o proglašenju Solane parkom prirode zaokružen je važan proces koji je Vlada preko Ministarstva održivog razvoja i turizma sprovela tokom prethodne četiri godine.

„Ministarstvo je uz sinhronizovanu akciju sa opštinom Ulcinj i ostalim zainteresovanim stranama i organima, uključujući i međunarodnu javnost, zaštiti Ulcinjske solane dalo poseban prioritet, pristupilo mu maksimalno ozbiljno, a sve sa ciljem očuvanja tog vještačkog ekosistema, jedinstvenog na nacionalnom i međunarodnom nivou“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je država od 2015. do prošle godine uložila oko 1,02 miliona eura u očuvanje i zaštitu ekosistema i obnovu infrastrukture na Solani.

Bonus video: