"PREDMETI SU VEOMA OSJETLJIVI, A ZADACI VEOMA ZAHTJEVNI I ODGOVORNI"

Nuhodžić: Etički odbor važan je kontrolni i korektivni mehanizam

Predstavnici Etičkog odbora podsjetili da je u prošloj godini, nakon formiranja novog sastava u novembru, razmatrano 30 predmeta, od kojih je u 12 dato mišljenje da je prekršen Kodeks policijske etike. "Od početka ove godine Odbor je razmatrao 49 predmeta, od kojih je u 17 ocijenjeno da je Kodeks prekršen", kaže se u saopštenju
339 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MUP
Sa sastanka, Foto: MUP

Etički odbor važan je kontrolni i korektivni mehanizam koji doprinosi jačanju profesionalizma policijskih službenika, naročito u dijelu postupanja prema građanima, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je danas imao sastanak sa predstavnicima Etičkog odbora.

"Predmeti koje razmatra ovo tijelo veoma su osjetljivi, a zadaci veoma zahtjevni i odgovorni, imajući u vidu da odluke Odbora utiču na integritet policijskih službenika, kreiranje javnog mnjenja i povjerenje građana u rad policije", rekao je Nuhodžić.

Predstavnici Etičkog odbora podsjetili da je u prošloj godini, nakon formiranja novog sastava u novembru, razmatrano 30 predmeta, od kojih je u 12 dato mišljenje da je prekršen Kodeks policijske etike. "Od početka ove godine Odbor je razmatrao 49 predmeta, od kojih je u 17 ocijenjeno da je Kodeks prekršen", kaže se u saopštenju.

Konstatovano da će se rad ovog tijela, i pored evidentnog napretka, dodatno unapređivati, naročito u dijelu promocije Etičkog kodeksa među policijskim službenicima, pa je najavljena njegova pubikacija i distibucija zaposlenima u policiji.

"Ocijenjeno da postoji prostor za dodatno osnažiavnje komunikacije i međusobne saradnje mehanizama koji učestvuju u kontroli rada policije, u cilju afirmacije zakonitog i profesionalnog postupanja policijskih službenika i jačanja njihovog integriteta, u skladu sa profesionalnom etikom", kaže se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas