Plan upravljanja mrkim medvjedom

Medvjed se, naveli su učesnici fokus grupe, približava naseljima i zato što ga „privlači miris uginulih životinja, kao i deponije gdje nalazi hranu i tako stvara naviku povratka, gubeći strah“
731 pregleda 0 komentar(a)
Mrki medvjed, Foto: Privatna arhiva
Mrki medvjed, Foto: Privatna arhiva

Mrki medvjed se poslednjih godina toliko namnožio da prema procjenama njegov broj premašuje zakonski minimum kada je u pitanju površina teritorije na kojoj žive. To je pokazalo istraživanje Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) organizovano sa fokus grupom koju su sačinjavali lovci iz Lovačke organizacije „Dr Zoran Kesler“, pčelari iz Pčelarske organizacije „Nikšić“ i poljoprivrednici.

„Po svjedočanstvima naših sagovornika, ovaj medvjed se sve više približava naseljima i pravi štetu usjevima, voću i medu. Kao jedan od razloga, naveden je nedostatak seoske populacije pogotovo u oblastima visoke nadmorske visine“, navodi se u saopštenju DMEN-a.

Medvjed se, naveli su učesnici fokus grupe, približava naseljima i zato što ga „privlači miris uginulih životinja, kao i deponije gdje nalazi hranu i tako stvara naviku povratka, gubeći strah“.

„Navedeno je da odrasli medvjedi koji žive sami, prave najveće štete, kao i da u toku noći mogu da pređu 50 do 60 kilometara. Izloženi su i predlozi institucionalne zaštite, ali i borbe protiv pojava štete, koju ova životinja pravi. Čulo se da treba donijeti nova zakonska rješenja koja se odnose na ograničeni odstrel zbog prenamnoženosti i odstrel u svrhu turističke naplate. Mnogo više predloga bilo je o obavezi državnih institucija da nadokande štetu domaćinima“, stoji u saopštenju.

Kako su prethodna istraživanja pokazala djelovi opštine Nikšić predstavljaju stalno i privremeno boravište mrkog medvjeda. Učesnici fokus grupe saglasni su da svi zajedno moraju sarađivati kako bi uspjeli da obezbijede suživot sa mrkim medvjedom koja „srećom naseljava naše krajeve i koju treba proučavati“.

Upitnik koji su popunili članovi grupe služiće kao informacije za potrebe dokumenta pod nazivom „Plan upravljanja mrkim medvjedom“ koji treba da izradi NVO „Parkovi Dinarida“.

„Aktivnosti na istraživanju stavova javnosti i jačanju svijesti o zaštiti mrkog medvjeda važne su kako bi se na pravi način omogućila zaštita i dobro upravljanje ovom vrstom u Crnoj Gori, a to u konačnom zahtijeva učešće svih zaintersovanih strana“, navodi se u saopštenju za javnost.

Fokus grupa realizovana je u sklopu projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ koji „Parkovi Dinarida“ realizuju u saradnji sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode Adria.

Bonus video: