TI O IZMJENAMA ZAKONA O TAJNOSTI PODATAKA

Vladinim agencijama se ne smije dozvoliti da korumpirano rade pod velom tajne

Iz Sekretarijata Transparency International, čije je sjedište u Berlinu, saopštili su da se, baš kao i njihov partner u Crnoj Gori - Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), i dalje protive neustavnim izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka
1832 pregleda 4 komentar(a)
Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović
Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.06.2019. 13:31h

Ovako drzak potez Vlade Crne Gore da progura izmjene i dopune Zakona o tajnosti podataka, organizovanjem navodne javne rasprave je ciničan i zlonamjeran”, kazala je Delia Fereira Rubio, predsjedavajuća Transparensi Internešenela (TI).

On je poručila da se “ni pod kojim uslovom ne smije zakonom omogućiti da Vladina agencija radi na korumpiran način pod velom tajni”.

Iz Sekretarijata TI, čije je sjedište u Berlinu, saopštili su da se, baš kao i njihov partner u Crnoj Gori - Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), i dalje protive neustavnim izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka.

“Koje bi dovele do podrivanja Zakona o slobodi pristupa informacijama i napora u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori. Vlada je već jednom povukla nacrt zakona u martu ove godine, nakon kritika 25 crnogorskih nevladinih organizacija. Vlada sada predlaže 'javnu raspravu' o nacrtu zakona sa identičnim tekstom kao onaj koji je nedavno povukla iz skupštinske procedure. Planirano je da se predložena javna rasprava održi u vidu jednog okruglog stola 9. jula. Predložene izmjene bi omogućile Vladi proglašavanje dokumenata tajnim ukoliko bi njihovo objavljivanje uticalo na 'ostvarivanje funkcije organa'. Na taj način bi se ograničila i mogućnost kontrolisanja načina na koji državni organi proglašavaju podatke tajnim”, stoji u saopštenju TI.

Podsjećaju da u poslednjem izvještaju o Crnoj Gori, Evropska komisija navodi da prioritet Crne Gore treba da bude promjena rastućeg trenda proglašavanja podataka tajnim od strane javnih institucija, imajući u vidu da to sprječava efikasan nadzor od strane civilnog društva. “Nema sumnje da je Vlada predložila ove izmjene zakona kako bi sakrila korupciju,” kazala je izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković.

Navodi da su konkretne sudske presude već potvrdile praksu proglašavanja informacija tajnim u cilju prikrivanja koruptivnih radnji.

“Crnogorska javnost ima Ustavom zagarantovano pravo na pristup informacijama u posjedu državnih organa. Uprkos jasnim preporukama da unaprijedi pristup informacijama od javnog značaja, Vlada sprovodi reforme unazad i sve više ograničava civilno društvo i medije. Sve ovo se dešava u zarobljenoj državi u kojoj ista elita vlada preko 30 godina”, naglasila je Ćalović Marković.

U saopštenju se navodi još i da TI i MANS insistiraju da se djelovi zakona koji su u suprotnosti sa Ustavom i Vladinim obavezama u sklopu međunarodnih ugovora uklone iz nacrta zakona.

“Svaka javna konsultacija o izmjenama i dopunama zakona treba da bude detaljno sprovedena sa ciljem da se omogući najveće moguće učešće”, zaključuje se u saopštenju Sekretarijata TI.